Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Μαραθώνιος Σαμαρά

Ταξίδια σε Ουάσιγκτον, Μόσχα, Πεκίνο και Τελ Αβίβ ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκεται το διπλωματικό τμήμα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να κλειστούν το συντομότερο δυνατό τέσσερα σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού σε Μόσχα, Πεκίνο, Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ. Ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει πολλά σε αυτά τα ταξίδια: Αφενός, θα ζητήσει τη στήριξη τεσσάρων εκ των σημαντικότερων ηγετών της Υφηλίου για τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται. Αφετέρου, θα θέσει επί τάπητος στους σημαντικότερους παίκτες της διεθνούς σκακιέρας το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, θέματα επενδύσεων, όπως επίσης και το διόλου ευκαταφρόνητο ζήτημα των ενεργειακών πόρων (που εικάζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ότι έχει η χώρα μας τόσο στο Ιόνιο όσο και στο θαλάσσιο χώρο πέριξ της Κρήτης). Συν τοις άλλοις, τα ταξίδια αυτά θα ενισχύσουν ποικιλοτρόπως το ηγετικό του προφίλ.

Αυτό το διάστημα αναζητούνται οι κατάλληλες ημερομηνίες προκειμένου να δει από κοντά ο κ. Σαμαράς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Ζιαμπάο, τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και βέβαια τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η σειρά των ταξιδιών θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, και από το πόσο βαρύ πρόγραμμα θα έχει ο κάθε ξένος ηγέτης ώστε να δει τον κ. Σαμαρά, καθώς όλοι τους είναι αρκετά δραστήριοι. Για παράδειγμα, αρχικά από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε η πληροφορία πως ο πρωθυπουργός θα έκανε την 25η Μαρτίου… παρέλαση στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο πλανητάρχης είχε εκείνη την περίοδο ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Ισως το ταξίδι στη Μόσχα να πραγματοποιηθεί συντομότερα, καθώς έχει προλειανθεί και το έδαφος. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε μεταβεί στη Ρωσία ελληνική αποστολή υπό τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και εκεί κουβεντιάστηκε ενδελεχώς το θέμα της επίσκεψης Σαμαρά.

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι επιθυμούν να δουν τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο, προκειμένου να κλειστεί μια σειρά από οικονομικές συμφωνίες που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η αχανής Κίνα εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής να είναι αυτή με την εταιρεία Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ. Σαμαράς και Νετανιάχου μόλις ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, κανόνισαν να τα πουν από κοντά και να πραγματοποιήσουν παράλληλα το πρώτο Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας – Ισραήλ. Κύριο μέλημα των δύο χωρών θα είναι η ενεργειακή συνεργασία (η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη), ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η ανακήρυξη της ΑΟΖ από μέρους μας.

Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Κατά τον κ. Σαμαρά: «Η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς είναι για την Ευρώπη το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...