«Στον αέρα» η τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά από τη «βόμβα» του ΣτΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον αέρα» η τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά από τη «βόμβα» του ΣτΕ

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίστηκε να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4014/11 για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Ομως, όπως διευκρίνιζαν χθες δικαστικοί κύκλοι, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία καταβάλλοντας το σύνολο του προστίμου. Με άλλα λόγια, όσοι έχουν καταβάλει το σύνολο του προστίμου (και ενδεχομένως μεταβιβάσει το αυθαίρετό τους) δεν απειλούνται από την απόφαση. Η εν λόγω απόφαση όμως θέτει εκτός συζήτησης την προώθηση της νέας νομοθετικής ρύθμισης που είχε προ δεκαπενθημέρου παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μείζον θέμα παραμένει τι θα γίνει με όσους έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και δεν θα προλάβουν να την ολοκληρώσουν μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση, δηλαδή σε τρεις μήνες από σήμερα.

Εξάλλου, θέτει πελώρια ερωτήματα για την τύχη των 500.000 πολιτών που έσπευσαν να ενταχθούν στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, παίρνοντας εξαίρεση από την κατεδάφιση για τριάντα χρόνια, αλλά και για περίπου 700.000 που υπολογίζεται ότι είναι όσοι «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους χώρους.

Nομικές πηγές πάντως τονίζουν ότι αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις του νόμου 4014 χωρίς να ταυτίζουν την απόφαση με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους. Υπογραμμίζουν όμως ότι δημιουργεί δεδικασμένο και διαμορφώνει διαφορετικούς όρους στο πολεοδομικό καθεστώς της χώρας για τα επόμενα χρόνια, γι' αυτό τη χαρακτηρίζουν «ιστορική απόφαση».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται μουδιασμένο από την τροπή των εξελίξεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ