Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ελπίδες και φόβοι

Ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο φεύγουν για την Κίνα με τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα.

Σε δύο ταμπλό θα παίξει το «παιχνίδι» το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο Μαξίμου θυμίζουν «σκωτσέζικο ντους» αφού η ελπίδα και η αγωνία, η αισιοδοξία και η ανησυχία εναλλάσσονται. Αισιοδοξία πηγάζει από τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκώνται από τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και αφορούν τον τομέα των επενδύσεων. Από την άλλη όμως υπάρχει πάντα ο φόβος κοινωνικής έκρηξης, λόγω των υψηλών επιπέδων της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και όχι μόνο.

Στο Μαξίμου έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επενδύσεις που ελπίζουν πως θα έλθουν από τη μακρινή Κίνα, στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και στην επανέναρξη των μεγάλων έργων, θεωρώντας πως έτσι θα ξεκινήσει η αναστροφή του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης. Το κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλεί ότι το ταξίδι στην Κίνα θα έχει θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στις αρνητικές ειδήσεις του επόμενου διμήνου.

Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως τα έργα στους οδικούς άξονες που ξεκινούν δειλά-δειλά θα βοηθήσουν στη μείωση της καλπάζουσας ανεργίας. Παράλληλα η σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων από την Ευρώπη θα δώσει ένεση ρευστότητας στην αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει» τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει τελική απόφαση για εκταμίευση 7,6 δισ. ευρώ των δύο πρώτων τριμήνων.

Ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις, στην καθημερινότητά τους οι πολίτες παραμένουν αντιμέτωποι με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο μεγάλος φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι άλλος από την κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη κρίση. Στον επόμενο μήνα θα υπάρξει μπαράζ αρνητικών μέτρων που θα επιφέρουν επιπλέον μείωση του επιπέδου ζωής των πολιτών: Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η λήξη της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που θα σημάνει μειώσεις μισθών της τάξης του 30%. Την ίδια ακριβώς περίοδο θα έλθουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις, ενώ θα εισπραχθεί και η τελευταία δόση για το χαράτσι του 2012. Επιπλέον υπάρχουν φόβοι στο οικονομικό επιτελείο ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα δεν θα εισπραχθούν, γιατί πολύ απλά μεγαλύτερος αριθμός πολιτών δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πληρώνει. Την επόμενη εβδομάδα θα έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, στο οποίο αντιδρούν οι καταστηματάρχες, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιηθεί και οι πρώτες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ                   

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....