Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέτρος Λαγούτης: «Έχει τύχει να θέσω τα όρια μου στο κοινό»

O Πέτρος Λαγούτης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

Τάνγκο χωρισμού για τον πρόεδρο της Αργεντινής!

Εργένης ξανά είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία μαθαίνει πως ο Ντίνος πρόδωσε την...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει...

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Ζήτησε τη… συνταγή

Στο γεύμα με θέα την Ακρόπολη ο Σαμαράς συζήτησε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό το μυστικό εξόδου από την κρίση.

Τα 62α γενέθλιά του γιόρταζε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τα πέρασε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο εστιατόριό του.

Νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον Ιρλανδό ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε για περίπου 90 λεπτά. Στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη που διήρκεσε περίπου 60 λεπτά, κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς ξεδίπλωσε τις σκέψεις του.

Η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της Ιρλανδίας, η οποία μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατάφερε να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Ιρλανδία του Νότου παραφράζοντας τη δήλωση – επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη ΔΕΘ το 2009 είχε πει πως σκοπός του είναι να κάνει την Ελλάδα Δανία του Νότου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πέτυχε η Ιρλανδία με το φορολογικό μοντέλο που ακολούθησε και πρόσθεσε πως αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσει και η Ελλάδα, μόλις τα οικονομικά της σταθεροποιηθούν. «Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πέτυχε το μοντέλο της Ιρλανδίας. Ξέρετε ότι θέλω τον ενιαίο φόρο -flat rate tax- 15%. Οσο πλησιάζουμε στους στόχους μας ελπίζω να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα το νέο αυτό σύστημα, μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας» είπε και πρόσθεσε ότι στις προθέσεις του είναι η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%.

Μετά το Μαξίμου οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο αγαπημένο μέρος του Αντώνη Σαμαρά, το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξενάγησε τον καλά διαβασμένο Ιρλανδό ομόλογό του. Υστερα από περίπου τριάντα λεπτά ξενάγησης οι δύο άνδρες ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη. Στο γεύμα που ακολούθησε ο Ελληνας πρωθυπουργός παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα «μυστικά της επιτυχίας» που του αποκάλυπτε ο Ιρλανδός και οδηγούν το μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης εκτός μνημονίου.

Το 2010 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας, έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Ιρλανδία, αφού ακολούθησε πετυχημένη συνταγή, βγαίνει στις αγορές. Αυτή τη συνταγή ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...