Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Αυτόφωρο και πανικός

Αμεσα χειροπέδες για χρέη άνω των 150.000 ευρώ – Χιλιάδες συνταξιούχοι δηλώνουν αδυναμία να μεταβούν στις ΔΟΥ για απόκτηση κλειδάριθμου

Σίγουρο θεωρείται το αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ή για 75.000 ευρώ ετησίως! Αυτό τονίζει με έμφαση το υπουργείο Οικονομικών και, συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος διαβίβασε στη Βουλή τη σχετική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επιπρόσθετα, 212.000 Ελληνες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη από 5.000 ευρώ και πάνω εντάσσονται σε μια άλλη λίστα: αυτή των υποψήφιων για σύλληψη, καθώς με τον νέο νόμο όσοι χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό διώκονται για κακούργημα.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες φορολογούμενοι -και ιδιαίτερα συνταξιούχοι άνω των 80 ετών- βρίσκονται σε κατάσταση πανικού αφού δηλώνουν πλήρη αδυναμία να μεταβούν στις ΔΟΥ για απόκτηση κλειδάριθμου ή να χειριστούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ δεν διαθέτουν την πολυτέλεια των 40-50 ευρώ για να απευθυνθούν σε λογιστικά γραφεία. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι ηλικιωμένοι δύνανται να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Και η ομάδα αυτή των φορολογουμένων είναι η πλέον ευάλωτη, αφού δεν διαθέτει τη δύναμη να σταθεί ώρες στην ουρά του τμήματος Μητρώου των ΔΟΥ για να εξυπηρετηθεί και επαφίεται σε συγγενείς νεότερους, οι οποίοι θα πρέπει να χάσουν ένα μεροκάματο για να τους εξυπηρετήσουν.

Επίσης, μια άλλη ασάφεια που υπάρχει και προκαλεί σύγχυση είναι αν από μια τραπεζική κατάθεση στην οποία οι δικαιούχοι είναι δύο έχει προέλθει τόκος 250 ευρώ ετησίως, είναι απαραίτητη η παραλαβή βεβαίωσης από την τράπεζα; Η όλη υπόθεση δείχνει ότι ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, αλλά και γενικότερα το υπουργείο Οικονομικών έχουν αντιμετωπίσει με προχειρότητα την υποχρέωση των φορολογουμένων να καταθέσουν τις δηλώσεις αλλά και το καθήκον του υπουργείου να συγκεντρώσει έσοδα. Πάντως, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης υποβολής των φοροδηλώσεων και πέραν της 30ής Ιουνίου.

«Καθαρίζουν» με φόρο 5%

Και ενώ στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων επικρατεί χάος, οι λίστες των Ελλήνων φορολογουμένων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης ή που διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες παραμένουν -αδικαιολόγητα- ανέλεγκτες από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια «περίεργη» εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν από τρεις μήνες από τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη έρχεται να δώσει διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% – αντί για 45%.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...