Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πιο χαμηλά δεν γίνεται!

Οδεύουμε σε συντάξεις των 360 ευρώ από το 2020, ενώ απαγορευτική είναι η ιδιωτική ασφάλιση.

Η μνημονιακή πολιτική πιέζει για όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς -σε όσους ακόμη απασχολούνται- και όσο το δυνατόν χαμηλότερες συντάξεις. Σύμφωνα με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα,  το 2020 θα υπάρξουν συνταξιούχοι η… εθνική σύνταξη των οποίων θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή θα είναι περίπου 360 ευρώ! Πιο χαμηλά δεν γίνεται… ή μήπως γίνεται;

Την οδυνηρή πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 και αναμένεται να γίνει αισθητή σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015. Από  τότε θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ, την οποία θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την εν λόγω ημερομηνία, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για τους τελευταίους θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει προαναγγείλει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και όπως έχει δηλώσει: «Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Δηλαδή προωθείται μια εθνική σύνταξη πείνας (360 ευρώ) και ανταποδοτική με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία επίσης θα είναι ψίχουλα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, αρκετοί από τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα στραφούν έτσι προς τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία όμως είναι απαγορευτικά, αφού κατά μέσο όρο θα πρέπει να καταβάλλει κανείς τον μήνα το ποσό των 100 ευρώ για τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια!

Οι υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στον εργασιακό χώρο καθιστούν τις ιδιωτικές ασφαλίσεις -τουλάχιστον- πολυτέλεια.

Επιπλέον, το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση. Πρώτα από όλα, πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και, άρα, οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι σαρωτικές, με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να μείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία και όποιος… αντέξει!

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

   

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...