Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Οι καμπάνες ήχησαν ξανά στη Μακρόνησο

Υστερα από εξήντα πέντε χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία και εψάλη στο μαρτυρικό νησί των Κυκλάδων το «Χριστός Ανέστη».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Εξήντα πέντε χρόνια είχε να τελεστεί Θεία Λειτουργία στον υπαίθριο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Μακρόνησο, μέχρι που ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ το περασμένο Σάββατο τέλεσε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον «τόπο των δακρύων».

Ο Δωρόθεος, στη μητροπολιτική επαρχία του οποίου υπάγεται η Ελένη (αρχαία ονομασία του νησιού), το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων, μετέβη εκεί το περασμένο Σάββατο και τέλεσε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση μαζί με τον πρωθιερέα του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας π. Θωμά Συνοδινό και τους ιερείς της νήσου Κέας, στη μνήμη εκείνων που εκτοπίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησί. Η Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν και δεκάδες Λαυρεώτες και Τζιώτες, τελέστηκε στον υπαίθριο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου. Η εκκλησία κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία και σκληρή δουλειά των εξόριστων το 1948.33f96fg7885gh

Μιλώντας προς τους προσκυνητές κατά τη Θεία Λειτουργία, ο σεβασμιότατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ποιοι ήταν οι πραγματικά σκλαβωμένοι; Αυτοί που βρίσκονταν εδώ ή οι απέναντι που ήταν υποδουλωμένοι στα πάθη τους και τις αμαρτίες τους; Και οι πρωτοχριστιανοί ήταν φυλακισμένοι σε μπουντρούμια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ελεύθεροι, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να υποδουλώσει το πιο πολύτιμο αγαθό που ήταν η εσωτερική ελευθερία. Η ελευθερία περπάτησε εδώ και έδωσε δύναμη και κουράγιο στους ανθρώπους που βρέθηκαν εδώ γιατί έτυχε να έχουν διαφορετική άποψη από τους άλλους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δωρόθεος τόνισε: «Σήμερα οι εχθροί βρίσκονται πάνω από τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών κομματιάζοντας και μοιράζοντας τον κόσμο κατά τη βούλησή τους». Προ της απολύσεως εψάλη το «Χριστός Ανέστη», ενώ ρίχθηκαν βάγια στη μνήμη εκείνων που μαρτύρησαν στο νησί.

Είναι η δεύτερη φορά που ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος επισκέπτεται αυτόν τον μαρτυρικό τόπο. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν τέλεσε Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο του Αγίου Νικολάου και επιμνημόσυνη δέηση στο ορειχάλκινο άγαλμα του Μακρονησιώτη Αγωνιστή. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου είχε να τελεστεί Θεία Λειτουργία από το 1953!

Η δωρεά του εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνου για τον Αγιο Γεώργιο

Νωρίτερα ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο πρωθιερέας του μητροπολιτικού ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο δήμαρχος Κέας Αντώνιος Δεμέναγας και ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος, που ήταν μεταξύ των προσκυνητών, επισκέφτηκαν το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Μακρονήσου, περίπου 2 χλμ. από το υποτυπώδες λιμάνι του νησιού, όπου μόνο ο καπετάνιος του «Μαρμάρι Express» καταφέρνει να δέσει.

Ο ιερός ναός χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890 και είναι ετοιμόρροπος. Ο κ. Μαρτίνος εντυπωσιάστηκε από τις εικόνες και τη λιτή ομορφιά της μικρής εκκλησίας, και εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει εξ ολοκλήρου την επισκευή και συντήρηση του ναού που όλα αυτά τα χρόνια φροντίζουν οι κάτοικοι του νησιού.

Στη Μακρόνησο τις τελευταίες δεκαετίες διαμένουν 6-7 βοσκοί με τις οικογένειές τους. Τα πλινθόκτιστα σπίτια τους δεν διαθέτουν φυσικά ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Μοναδική τους ασχολία, η κτηνοτροφία. Στο νησί υπάρχει έντονη μελισσοκομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα από μελισσοκόμους του Λαυρίου. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι κακοτράχαλοι δρόμοι, βατοί μόνο με οχήματα 4×4.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το τεράστιο γκράφιτι νεοέλληνα στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου όπου ήταν οι αρτοκλίβανοι. Στην υψηλότερη κορυφή της Μακρονήσου διακρίναμε κεραία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, η οποία, όπως μάθαμε, είναι παράνομη…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...