Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινείται νομικά το Βρετανικό Μουσείο για τον υπάλληλο που πούλησε αρχαιότητες στο...

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας προσέφυγε το Βρετανικό Μουσείο,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Πόλος έλξης ήταν το κατάστημα του ΟΠΑΠ στον Βύρωνα,...

Οσμή από νέα μέτρα

Το ΔΝΤ ζητεί ίδρυση ιδιωτικών ΔΟΥ επειδή αποτύχαμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οσο μελετούν στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών την έκθεση του ΔΝΤ, τόσο ανησυχούν. Από τη μία το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και κάνει αυτοκριτική σε «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι «συνταγές» του στην ελληνική οικονομία, από την άλλη όμως δεν αποκλείει να ληφθούν μέχρι το 2017 νέα μέτρα. Το ΔΝΤ επαινεί τη χώρα μας για τα όσα επιτεύχθηκαν μέσα στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας και ζητεί συνέπεια στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επίσης διαφωνεί με τη μείωση φόρων στην παρούσα φάση και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα μέχρι το 2017.

Στην έκθεση επισημαίνονται αδυναμίες-προβλήματα στους τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας υπηρεσίας, των αποκρατικοποιήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, ίσως επέλθει σημαντικό δημοσιονομικό κενό από το 2014 και μετά. Για τη φοροδιαφυγή και για τη μη πραγματοποίηση απολύσεων στο Δημόσιο το ΔΝΤ ασκεί κριτική στις ελληνικές αρχές και ζητεί από την Ελλάδα τη δημιουργία ιδιωτικών ΔΟΥ ως έσχατο μέσο πάταξης της φοροδιαφυγής. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα έχει αποκατασταθεί στη χώρα μας, αλλά εκφράζει ανησυχία για τη διατήρησή της όσο θα αυξάνεται η ανεργία -ειδικά στους νέους- χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησής της.

Επίσης, προτείνει την άμεση επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καταγράφοντας αρκετούς κινδύνους από την πιθανότητα «διαρκούς πιστωτικής ασφυξίας» και σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα για την εφαρμογή του προγράμματος. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα, το 2010. Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010. «Διαφωνούμε θεμελιωδώς με τη θέση αυτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογραμμίζοντας πως αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχε κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί το σύνολο της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο Reuters, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ.

Σαμαράς: Διορθώνω τα λάθη του ΔΝΤ 

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ήδη για να διορθωθούν τα λάθη που αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο αναγνωρίζει ότι έσφαλε στην υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι της Φινλανδίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Αν διαβάσετε αυτή την πολύ πρόσφατη έκθεση, θα θυμηθείτε ίσως ότι εγώ ο ίδιος έδινα έμφαση και στην πραγματικότητα ασκούσα κριτική από την αρχή για όσα το ΔΝΤ αποκαλεί “λάθη”. Και διορθώνουμε αυτά τα λάθη εδώ και έναν χρόνο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....