Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Με… 100 πάει Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη ο Αντώνης Σαμαράς και πολυμελής αντιπροσωπία για το Συμβούλιο Συνεργασίας, αλλά και επενδύσεις.

Δύο αεροσκάφη, το πρωθυπουργικό και ένα της πολιτικής αεροπορίας, που μεταφέρουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και άλλους ενενήντα εννέα κυβερνητικούς κι επιχειρηματίες, απογειώνονται σήμερα το πρωί από την Αθήνα και περίπου μία ώρα μετά θα προσγειώνονται στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας και άλλους επτά υπουργούς κι έναν υφυπουργό θα απογειωθεί το πρωί με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Την ίδια στιγμή με το σύνθημα «νέα έργα, νέες δουλειές» θα ταξιδεύουν με άλλο αεροσκάφος περίπου ενενήντα εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη όπου παράλληλα με το κοινό Ελληνοτουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο θα διεξαχθεί το εξίσου σημαντικό επιχειρηματικό συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο πραγματοποιείται μεν με ατζέντα χαμηλής πολιτικής, αλλά σε κλίμα έντασης και στη σκιά της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ο πρωθυπουργός κομίζει κυρίως ένα μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν: ότι η Αθήνα επιδιώκει να λύσει τα διμερή προβλήματα με φιλικό και ειρηνικό τρόπο και δεν επιθυμεί επικίνδυνες κλιμακώσεις, κάτι που έμοιαζε πολύ πιθανό έπειτα από τις αντιδράσεις της Αγκυρας στις αποκαλύψεις ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να καταθέσει τις πλήρεις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ, περιοχές που η Τουρκία θεωρεί… δικές της.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση μόλις προσγειωθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπουλάχ Γκιούλ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν και εκτός από τη κοινή συνέντευξη Τύπου, θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση που θα υπογράφουν οι δύο πρωθυπουργοί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεσημέρι θα συνεδριάσει το κοινό υπουργικό συμβούλιο όπου και θα υπογραφούν περίπου έντεκα διμερείς συμφωνίες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα. Μερικές από αυτές είναι: μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλασσίων μεταφορών, πρωτόκολλο περί απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας, πρωτόκολλο περί ενίσχυσης υγειονομικών συστημάτων, κοινή δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται ήδη ως προπομπός στην Τουρκία μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Β. Κασκαρέλη. Ολες οι συμφωνίες, ακόμη και αυτή της λαθρομετανάστευσης, δεν εντάσσονται στην υψηλή διπλωματική ατζέντα, ωστόσο το ζητούμενο είναι πόσο θα προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνιών αυτών. Διότι από τα μνημόνια συνεργασιών που υπεγράφησαν στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Ερντογάν το 2010 δεν υλοποιήθηκε σχεδόν κανένα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...