Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Η κόλαση δεν περιγράφεται

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν τον τρόμο στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

87s89kn2Στιγμές βγαλμένες από την κόλαση έζησαν οι Ελληνες που βρέθηκαν στον Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι στην «Εspresso»! Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων από τη χώρα μας, που βίωσαν τον τρόμο αφού ήταν στο επίκεντρο του εφιάλτη, σοκάρουν το πανελλήνιο, καθώς αποκαλύπτουν την ωμότητα και την κυνικότητα με την οποία έδρασαν οι άγνωστοι βομβιστές εναντίον αθώων αθλητών και θεατών. Ευτυχώς, κανείς από τους δρομείς που εκπροσώπησαν την Ελλάδα μας δεν έπαθε κάτι σοβαρό, όμως στη μνήμη τους χαράχτηκαν για πάντα εκείνα τα δραματικά λεπτά όταν είδαν τον χάρο με τα μάτια τους…

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα οκτάχρονο παιδί, αλλά και να τραυματιστούν τουλάχιστον 150 άτομα, με κάποια από αυτά να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι δύο βόμβες που εξερράγησαν κοντά στο πλήθος που παρακολουθούσε την ολοκλήρωση του Διεθνούς Μαραθωνίου της Βοστώνης, δίπλα στη γραμμή του τερματισμού, στιγμάτισαν με τον χειρότερο τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στο οποίο συμμετέχουν αθλητές από παραπάνω από ενενήντα χώρες, ενώ από κοντά τον παρακολουθούν τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες.

Ανάμεσα στους αθλητές αλλά και στον κόσμο που έζησε από κοντά τη φρίκη της βομβιστικής επίθεσης ήταν και πολλοί Ελληνες. Ευτυχώς, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι μέσω των σελίδων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στο ελληνικό προξενείο που από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι κοντά τους. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν στον αγώνα, σύμφωνα με τη λίστα με τα ονόματα που ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), οι αθλητές Δημήτρης Ανδριόπουλος, Λεωνίδας Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Χριστοδουλοπούλου, Φρανκ Ντοντ, Νίκος Γκέκας, Ανδρέας Γκόρος, Γιώργος Καραγκάνης, Κώστας Κωνσταντίνου, Πάνος Παναγιωτίδης, Νίκος Πολιάς, Ηρώ Πριμικήρη, Κώστας Ρήγας, Νίκος Ριτσώνης, Χρήστος Τουλάς, Αννα Βερώνη, Κυριάκος Ζαβολέας και Κώστας Παπανικολάου.

87s89kn3«Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν βγαλμένες από την κόλαση» ανέφερε στην «Espresso» η μαραθωνοδρόμος Αλεξάνδρα Χριστοδουλοπούλου που είχε προλάβει να τερματίσει είκοσι λεπτά πριν από την πρώτη μεγάλη έκρηξη. «Οι στιγμές δεν περιγράφονται αφού θύμιζαν εφιάλτη. Ημουν τυχερή γιατί είχα τερματίσει σε σχέση με άλλους αθλητές και βρισκόμουν λίγα μέτρα μακριά προκειμένου να περιμένω και τους υπόλοιπους Ελληνες της ομάδας. Εκείνη την ώρα στεκόμουν μπροστά από δύο κυρίες που έδιναν οδηγίες στους αθλητές. Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα δευτερόλεπτα της πρώτης έκρηξης δεν καταλάβαμε τι συνέβη και από πού προερχόταν ο δυνατός θόρυβος, αφού στο σημείο δεν επικράτησε πανικός. Ξαφνικά όμως είδαμε από τη γραμμή του τερματισμού μια φοβερή μάζα ανθρώπων να έρχεται καταπάνω μας και να φωνάζουν “τρέξτε, τρέξτε να καλυφτείτε!” Καταφέραμε να τρέξουμε και να κρυφτούμε στα στενά και όπου μπορούσε ο καθένας. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα».

Σοκαρισμένος για όλα όσα έζησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και ο δρομέας Δημήτρης Ανδριόπουλος που δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι. Είμαστε μια παρέα εδώ από δώδεκα Ελληνες που πήγαμε να τρέξουμε. Εγώ είχα περάσει από το σημείο τερματισμού εννέα λεπτά πριν από την έκρηξη. Ετρεχα μαζί με τον μεγάλο μου γιο και έναν φίλο. Αλλά αυτό που με σόκαρε περισσότερο ήταν ότι ο μικρός μου γιος ήταν ακριβώς έξω από το σημείο της έκρηξης κι έφυγε όταν μας είδε και περάσαμε για να μας συναντήσει. Τη γλιτώσαμε όλοι πολύ φθηνά, είδαμε τον χάρο σε λίγη απόσταση».

«Μια μεγάλη γιορτή της ειρήνης και της χαράς μετατράπηκε σε εφιάλτη»

87s89kn5Σοκαρισμένος και λυπημένους βρήκε η επόμενη μέρα τους κατοίκους της Βοστώνης, αφού δεν περίμεναν ποτέ πως μια μέρα γιορτής και χαράς, όπως είναι ο μαραθώνιος, που με λαχτάρα κάθε χρόνο περιμένουν τη διοργάνωσή του, θα είχε μια τόσο τραγική κατάληξη. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά οι Αρχές ανέλαβαν να λύσουν το μεγάλο μυστήριο για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από το μακελειό, ενώ κάνουν τα πάντα ώστε η πόλη να μπει ξανά στους γνώριμους ρυθμούς της. Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο Ελληνας πρόξενος Ηλίας Φωτόπουλος, ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους και να πηγαίνει στις δουλειές του, είναι όμως περισσότερο προβληματισμένος από κάθε άλλη φορά. «Τώρα πλέον είναι όλοι πιο σκεπτικοί, αφού μια μεγάλη γιορτή της ειρήνης και της χαράς μετατράπηκε σε εφιάλτη. Οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των υπευθύνων συνεχίζονται, ενώ τώρα πια όλοι προσευχόμαστε ο κατάλογος των νεκρών να μη μεγαλώσει» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος και προσθέτει: «Τη στιγμή των εκρήξεων εγώ είχα απομακρυνθεί από το σημείο και αυτό γιατί η τελετή της απονομής των μεταλλείων είχε λήξει δύο ώρες πριν, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου να έχει φύγει. Βέβαια οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να τερματίζουν, ενώ στο σημείο τερματισμού τούς περίμεναν συγγενείς και φίλοι τους. Δυστυχώς όμως κάποιοι αποφάσισαν αυτές τις ώρες χαράς να τις μετατρέψουν σε κόλαση. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι για τη Βοστώνη ημέρα γιορτής. Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο, ενώ όλοι οι αθλητές περιμένουν πώς και πώς να έρθουν και να τρέξουν στον μαραθώνιο που είναι από τα πιο παλιά αθλητικά γεγονότα».

Ο Ελληνας νικητής του 1946 που έφερε χιλιάδες δολάρια στην Ελλάδα

Ο μαραθώνιος δρόμος της Βοστώνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, έναν χρόνο μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, ενώ για τους κατοίκους της Βοστώνης αποτελεί κάτι σαν εθνική εορτή. Ο φορέας που αναλαμβάνει αυτή τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση είναι η Boston Athletic Association, ενώ στον αγώνα συμμετέχουν ερασιτέχνες κι επαγγελματίες μαραθωνοδρόμοι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 θεατές παρακολουθούν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.

87s89kn8Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, στον μαραθώνιο έχουν επικρατήσει είκοσι τρεις φορές αθλητές από την Κένυα και την Αιθιοπία. Καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αγώνα η Ελλάδα δίνει πάντα το «παρών», ενώ το 1946 ο Ελληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης θριάμβευσε τερματίζοντας πρώτος και πετυχαίνοντας ατομικό και παγκόσμιο ρεκόρ με 2:29:27. Ο 36χρονος τότε Στέλιος Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον περίφημο 50ό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης (42.195 μ.) μετά από τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών. Το γεγονός όμως ότι λόγω της Κατοχής ήταν αδύναμος και υποσιτισμένος προκάλεσε την αντίδραση της γυναίκας του που του έλεγε: «Είσαι τρελός; Ετσι κοκαλιάρης όπως είσαι θα πεθάνεις!». Ο Στέλιος Κυριακίδης χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκίνησε αμέσως τις προπονήσεις ακόμη και μέσα στο χιόνι. Ο γενναίος αθλητής είχε να αντιμετωπίσει εκείνη την περίοδο πολλές δυσκολίες, καθώς γνώριζε καλά πως το ταξίδι με το πλοίο θα του στερούσε απαραίτητες προπονήσεις ή ακόμη και τη συμμετοχή του στον αγώνα, ενώ το αεροπορικό εισιτήριο για Παρίσι ήταν τόσο ακριβό, καθώς κόστιζε 575 δολάρια με τον ίδιο να δηλώνει: «Οταν άκουσα το ποσό τρελάθηκα. Εκείνη τη μέρα θα πήγα τριάντα φορές πάνω κάτω την οδό Σταδίου». Μετά από αντιρρήσεις της συζύγου του εκείνος πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα και το ραδιόφωνό τους, ενώ κατάφερε να λάβει και από τη ΔΕΗ, όπου δούλευε, επιταγή 1.000 δολαρίων. Οταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει συνάλλαγμα, είπε αγανακτισμένος στον διευθυντή: «Τρέχω για την Ελλάδα από το 1933, αγωνίζομαι για τη γαλανόλευκη, δεν είμαι κανένας τυχοδιώκτης».

Τελικά, στις 4 Απριλίου 1946 επιβιβάστηκε για πρώτη φορά σε αεροπλάνο πετώντας για Αμερική. Εκεί οι γιατροί πίστευαν πως θα πέθαινε από εξάντληση κατά τη διαδρομή, καθώς ήταν εξαιρετικά αδύναμος και καχεκτικός, αλλά οι αντιρρήσεις τους ξεπεράστηκαν από την αθλητική ομοσπονδία. Προπολεμικά ο Κυριακίδης είχε συμμετάσχει ξανά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης του 1930, εγκαταλείποντας λόγω των καινούργιων αθλητικών υποδημάτων που του είχαν χαρίσει Ελληνες ομογενείς και τα οποία τον είχαν πληγώσει. Πριν από τον αγώνα του 1946 κάποιος του έδωσε ένα διπλωμένο χαρτάκι να το διαβάσει λίγο πριν από την έναρξη. Από την μια πλευρά έγραφε: «Ή ταν ή επί τας» και από την άλλη «Νενικήκαμεν». Ο Κυριακίδης είχε ζητήσει από την επιτροπή να αγωνιστεί με τον αριθμό 7 (τυχερός αριθμός στην Αρχαία Ελλάδα) και έτσι του δόθηκε το 77 (δύο φορές τυχερός). Ακολουθώντας την τακτική που ακολουθούσε πάντα, δεν σπατάλησε δυνάμεις από την αρχή, αλλά επιτάχυνε από το μέσο της διαδρομής. Στα τελευταία χιλιόμετρα προπορευόταν μαζί με τον Τζόνι Κέλι. Τόσο ομογενείς όσο και Αμερικανοί τον ενθάρρυναν συνεχώς. Τότε συνέβη κάτι που ο Κυριακίδης πάντα θυμόταν με συγκίνηση: ένας ηλικιωμένος Ελληνας να τραβάει τα μαλλιά του και να λέει: «Για την Ελλάδα, Στέλιο μου! Για τα παιδιά σου!» Τότε ο Στέλιος Κυριακίδης έδωσε όλα τα σωματικά του αποθέματα κατακτώντας τη νίκη, φωνάζοντας στον τερματισμό «For Greece!» Ο Στέλιος Κυριακίδης μετά τον αγώνα έμεινε για περίπου έναν μήνα στην Αμερική, αποσκοπώντας στη συγκέντρωση βοήθειας για την Ελλάδα, καθώς η νίκη του είχε προκαλέσει τη συμπάθεια σε Αμερικανούς και κυρίως σε Ελληνες ομογενείς. Τελικά το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει έφθασε τα 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα. Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Τον Μάιο του 1947, ως απόρροια της δημοσιότητας που είχε δοθεί στην κατάσταση της Ελλάδας, λόγω του Μαραθωνίου της Βοστώνης, τέθηκε σε εφαρμογή εσπευσμένη οικονομική βοήθεια από την Αμερική 400.000 δολαρίων, πριν από το σχέδιο Μάρσαλ. Στις 23 Μαΐου 1946 ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα όπου περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ


Συμπαράσταση από αστέρες του Χόλιγουντ

Ολα οσα συνέβησαν στη Βοστώνη καταδικάζουν μέσω των ηλεκτρονικών τους μηνυμάτων στο Διαδίκτυο και οι μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ, οι οποίοι στέλνουν τη συμπαράστασή τους και την αγάπη τους στις οικογένειες των τραγικών θυμάτων. «Τι τραγική μέρα! Η οικογένειά μου και εγώ στέλνουμε την αγάπη μας στη λατρεμένη Βοστώνη που αντέχει» έγραψε στο Facebook ο Μπεν Αφλεκ. Η Ελεν ντε Τζένερες έγραψε: «Ας στείλουμε όλοι τη σκέψη μας, τις προσευχές και την ενέργειά μας στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στη Βοστώνη. Η καρδιά μου είναι μαζί σας». Η ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος ανέβασε στο Twitter: «Εξακολουθώ να ξεσπάω σε κλάματα. Οι φωτογραφίες είναι αποκαρδιωτικές. Ο Θεός να ευλογεί όσους έχουν πληγεί. Σε αγαπώ Βοστώνη με όλη μου την καρδιά». Το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν και ο σύζυγός της Τομ Μπρέιντι έγραψαν: «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας πάνε σε όλους στη Βοστώνη».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...