Σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη!

COVER STORY
Κωδικός «29 Μαΐου»

Σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη!

Παγωμένη η Ορθοδοξία παρακολουθεί τις εξελίξεις περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών για την προσχεδιασμένη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  εκτέλεση που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου, ημέρα της 560ής επετείου από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετά τη σύλληψη ενός ατόμου, η τουρκική αστυνομία αναζητά δύο ακόμη άτομα, ενώ η εισαγγελία της Αγκυρας που έχει αναλάβει την υπόθεση συνεχίζει την προανάκριση.

Η είδηση για το σχέδιο δολοφονίας διέρρευσε χθες από τουρκικό ιδιωτικό κανάλι συγκλονίζοντας τον ορθόδοξο κόσμο, πριν ακόμη προλάβει να συνέλθει από τα αποτρόπαια γεγονότα στη Συρία με τις απαγωγές των ορθόδοξων ιεραρχών. Οπως είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά χθες το βράδυ, η έρευνα ξεκίνησε μετά από επιστολή που έφτασε σε ανακριτή της Καισάρειας και έδινε πληροφορίες για το σχέδιο εκτέλεσης του Παναγιότατου. Στην επίμαχη επιστολή αναφέρεται πως η δολοφονία έχει προσχεδιαστεί για τις 29 Μαΐου και πως η ομάδα των τριών δολοφόνων είχε ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του Πατριάρχη. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή αναφέρονταν και τα ονόματα των εκτελεστών.

Αμέσως η Εισαγγελία της Καισάρειας διαβίβασε τον φάκελο με όλες τις πληροφορίες και με τον κωδικό «Σχέδιο δολοφονίας Βαρθολομαίου» στην Εισαγγελία της Αγκυρας. Ταυτόχρονα οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν συντονισμένη επιχείρηση εντοπισμού των φερόμενων ως δολοφόνων, με αποτέλεσμα να συλλάβει έναν από αυτούς, τον Σερντάρ Α. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. «Εχω συγγενείς στην Κωνσταντινούπολη και ήρθα για να εργαστώ. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ούτε γνωρίζω πού μένει. Τον έχω δει μόνο στην τηλεόραση και δεν έχω κανένα σχέδιο για τη δολοφονία του» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Τα ονόματα των δύο ατόμων που αναζητούνται δεν είχαν διαρρεύσει ώς χθες αργά το βράδυ, ενώ άγνωστο παρέμενε και το όνομα της οργάνωσης που σχεδίασε και ανέλαβε το σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη.

Στο στόχαστρο της παρακρατικής Ergenekon το 2008

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ούτε καν η πρώτη φορά που η Εισαγγελία της Αγκυρας καλείται να ερευνήσει προσχεδιασμένη εκτέλεση του Παναγιότατου. Σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε προετοιμαστεί και το 2008, από τα μέλη της τρομοκρατικής - παρακρατικής οργάνωσης Ergenekon. Τότε το σχέδιο, που επεξεργάστηκαν αξιωματικοί του ναυτικού, πρόβλεπε μάλιστα επιθέσεις σε τζαμιά και δολοφονίες χριστιανών με στόχο να δημιουργηθεί αναστάτωση, ώστε να προκληθεί έτσι επέμβαση του στρατού που θα εκαλείτο πλέον να αποκαταστήσει την τάξη.

Κατηγορούμενος για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Βαρθολομαίου είναι ο Ισμέτ Ρετσμπέρ, ξυλουργός που φέρεται ότι ανέλαβε εκ μέρους του Γκιουρμπούζ Τσαπάν, υπόπτου ως μέλους της καθοδήγησης της συνωμοσίας Ergenekon, να δολοφονήσει τον Πατριάρχη στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου δημιουργίας κοινωνικής αναταραχής. Το ίδιο σχέδιο περιλάμβανε επίσης τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τη δολοφονία του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο στον Πόντο και τη δολοφονία δύο χριστιανών στη Μαλάτεια. Ολα αυτά τα δολοφονικά σχέδια έχουν ήδη εκτελεστεί, πλην της απόπειρας εναντίον του Πατριάρχη. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ