Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αντώνης… στα δυο

Η απίστευτη ιστορία 8χρονου που ακροβατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο Γιώργος ήταν εξαιρετικά χαρούμενος εκείνη την ημέρα του 2002, όταν η αγαπημένη του Δέσποινα έφτασε από την Ελλάδα στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας. Την παντρεύτηκε και ξεκίνησε αμέσως τις διαδικασίες για να πάρει η σύζυγός του την υπηκοότητα του Αμερικανού πολίτη. Η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν ήρθε στον κόσμο ο μικρός Αντώνης. Το παιδί που σήμερα ο Γιώργος Πετρούτσας -με τη βοήθεια της Ιντερπόλ- αναζητεί με αγωνία, επιστρατεύοντας λυτούς και δεμένους, γνωστούς και αγνώστους, οργανώσεις και φορείς, φτιάχνοντας ακόμη και ειδικά δίκτυα. Το παιδί έγινε «μήλον της Εριδος» όχι μόνο για τους γονείς του και το ποιος θα πάρει την επιμέλεια, αλλά και για τα δικαστικά συστήματα δύο χωρών!

Η συγκλονιστική υπόθεση της μικρής Μαρίας, του ξανθού αγγέλου που βρέθηκε σε οικογένεια Τσιγγάνων -με τις Αρχές να πιστεύουν ότι είτε απήχθη είτε έπεσε θύμα εμπορίας βρεφών-, έφτασε στην Ιντερπόλ και έφερε στο προσκήνιο άλλες τέσσερις μεγάλες υποθέσεις απαγωγής αγοριών και κοριτσιών με ελληνικές ρίζες, τα οποία βρίσκονται στη λίστα των αγνοούμενων παιδιών που αναζητεί η διεθνής υπηρεσία. Το παράδοξο είναι πως ενώ οι αστυνομικές Αρχές ακολουθούν τους κανόνες της διεθνούς συνεργασίας για την ανεύρεσή τους, οι δικαστικές δεν φαίνεται να κάνουν το ίδιο.

Ενα από τα αγνοούμενα παιδιά είναι ο Αντώνης Πετρούτσας. Η αγωνία του πατέρα του για τον γιο του και η υπόθεση της αρπαγής του έχει γίνει πρώτη είδηση σε τοπικά μέσα της Σάντα Κρουζ, αλλά και σε μεγάλες εφημερίδες. Η τελευταία φορά που είδε τον 8χρονο σήμερα γιο του ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010, πέντε χρόνια μετά την έναρξη ενός δικαστικού πολέμου που εξελίχθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με παράδοξες καταστάσεις και αποφάσεις.

«Εξι μήνες μετά τη γέννηση του Αντώνη κι ενώ είχαμε γυρίσει από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, η Δέσποινα ισχυρίστηκε ότι για ψυχολογικούς λόγους έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εφυγε με το παιδί και από εκεί μου τηλεφώνησε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει. Ξεκίνησα τις νόμιμες διαδικασίες για το διαζύγιο, αλλά και για να πάρω την επιμέλεια, το οποίο κι έγινε. Η Δέσποινα όμως δεν δέχτηκε να φέρει τον Αντώνη, έτσι αναγκάστηκα να πάω εγώ στην Ελλάδα, να τον πάρω και να φύγω. Η πράξη μου αυτή θεωρήθηκε εκεί απαγωγή. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έσπευσα στο δικαστήριο, είπα τι έκανα, και ο δικαστής έκρινε ότι δεν διέπραξα αδίκημα, αφού εγώ έχω την κηδεμονία».

Ετσι γράφτηκαν τα πρώτα κεφάλαια μιας παράλογης διεθνούς διαμάχης για την κηδεμονία του παιδιού, που έχει βιώσει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του την αρπαγή από τον πατέρα του, με δράστη τη μητέρα του.

Υποτίθεται ότι παρότι ο Ατλαντικός χωρίζει πατέρα και γιο, η δικαστική απόφαση εξακολουθεί να ισχύει. Το ορίζει η Σύμβαση της Χάγης για την απαγωγή παιδιών, μια διεθνής συνθήκη μεταξύ περίπου 75 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Αυτή ήταν και η βάση της απόφασης του 2007, που έπειτα από νέα μακρά δικαστική κόντρα που ακολούθησε την πρώτη απόφαση «κατοχύρωσε» τον Αντώνη στον πατέρα του και παράλληλα όρισε ότι το παιδί, που μιλά και τις δύο γλώσσες, θα πρέπει να ταξιδεύει σε τακτά διαστήματα στην Αθήνα ώστε να μένει και με τη μητέρα του.

Ο Αντώνης έφτασε στις ΗΠΑ, πήγε στον παιδικό σταθμό της περιοχής του Σάντα Κρουζ κι έφτιαχνε σις κεμπάπ με τον πατέρα του που ήταν διευθυντής σε εστιατόριο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα ελληνικά δικαστήρια θεωρούσαν υπεύθυνη για το παιδί τη μητέρα του, που έκανε αντίστοιχο δικαστικό αγώνα στην Ελλάδα, και της έδιναν την κηδεμονία, ενώ ο Γιώργος Πετρούτσας συνέχιζε να υποβάλλει δικαστικούς φακέλους στην Αμερική προκειμένου να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Τον Απρίλιο του 2010 -έπειτα από πέντε χρόνια αγώνα- κέρδισε οριστικά την επιμέλεια του παιδιού του και πιστεύοντας ότι η νομική Οδύσσεια είχε τελειώσει, πήγε γεμάτος παιχνίδια στο αεροδρόμιο να υποδεχθεί τον γιο του, τον οποίο υποτίθεται πως δεν θα αποχωριζόταν ποτέ ξανά.

Τα πράγματα όμως κύλισαν εντελώς διαφορετικά. Το παιδί όχι μόνο δεν επέστρεψε στον πατέρα του, αλλά έπαψε και να επικοινωνεί μαζί του. Οι βιντεοκλίσεις και τα τηλέφωνα σταμάτησαν, οι αριθμοί άλλαξαν και τα ίχνη του χάθηκαν. Η δικαστική διαφωνία δεν είχε λήξει ακόμη στην Ελλάδα, καθώς το ελληνικό δικαστήριο δεν είχε δεχτεί τις αποφάσεις των ΗΠΑ, όπως και το αμερικανικό δεν δέχεται τις αποφάσεις της Ελλάδας. Τρία χρόνια τώρα ο Γιώργος Πετρούτσας προσπαθεί μέσω διεθνών οργανώσεων να βρει το παιδί του, το οποίο πιστεύει ότι ζει στην Ελλάδα, την οποία ωστόσο δεν μπορεί να επισκεφθεί, επειδή φοβάται ότι θα συλληφθεί!


Βίντεο δίνει ελπίδα στην οικογένεια του Βρετανού Μπεν

Το οπτικό υλικό που επεξεργάζεται η ΕΛ.ΑΣ. «δείχνει» έναν ξανθό νεαρό 24 ετών ως μέλος οικογένειας Ρομά.

Βίντεο που είναι δυνατόν να απεικονίζει τον χαμένο Μπεν έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ και ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», άτομο που θεωρείται ιδιαίτερα φερέγγυο και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την υπόθεση της εξαφάνισης βιντεοσκόπησε και έστειλε στις Αρχές υλικό που απεικονίζει οικογένεια Ρομά με έναν λευκό νεαρό, ο οποίος μοιάζει εξαιρετικά με τον Μπεν, όπως εικάζεται ότι είναι σήμερα.

Ο άνθρωπος που έστειλε το υλικό στις Αρχές βιντεοσκόπησε τον νεαρό, ηλικίας 23-24 ετών (ηλικία δηλαδή που έχει σήμερα ο Μπεν, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1991 από το νησί της Κω), σε εκκλησία κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε μεγάλο νησί το περασμένο Πάσχα. Η παρουσία του νεαρού με το λευκό δέρμα και τα κοντοκουρεμένα μαλλιά στην οικογένεια των Ρομά τού έκανε μεγάλη εντύπωση, με αποτέλεσμα να βγάλει διακριτικά το κινητό του τηλέφωνο και να καταγράψει ολόκληρη την οικογένεια, η οποία έδειχνε συγκροτημένη και ενσωματωμένη στης κοινωνικές δομές.

Το βίντεο απεικονίζει τα μέλη της να παρακολουθούν με ευλάβεια τη θεία λειτουργία: τη μητέρα, τον πατέρα που φορά λευκή κοντομάνικη μπλούζα τύπου πόλο, τη μικρότερη κόρη (με μελαψό δέρμα και χαρακτηριστικά Ρομά) με μοντέρνο παντελόνι και το νεαρό αγόρι. Το οπτικό υλικό, που έχει φτάσει και στις δικαστικές αρχές, βρίσκεται στα εργαστήρια τις Αστυνομίας για περαιτέρω επεξεργασία, καθώς είναι «τραβηγμένο» ανάποδα, κάτι που έγινε προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός από την οικογένεια των Ρομά ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο μέσα στην εκκλησία.

Για την ύπαρξη του οπτικού υλικού έχει ενημερωθεί και η Ιντερπόλ, στα γραφεία της οποίας περιμένουν τα εργαστηριακά και συγκριτικά αποτελέσματα, ώστε να οριστούν και οι επόμενες κινήσεις. Εκτός αυτού και σύμφωνα με πληροφορίες τις «Espresso της Κυριακής», κλιμάκιο ειδικευμένων αστυνομικών έχει μεταβεί στο νησί όπου κατοικεί οι οικογένεια των Ρομά και πραγματοποιεί αυτές τις μέρες διακριτικές έρευνες και παρακολουθήσεις, μέχρι να πάρει από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εντολές για τις περαιτέρω κινήσεις του, ανάλογα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα που θα δώσει η εξέταση του οπτικού υλικού.

Πάντως, αν και οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να πουν αν ο νεαρός με το λευκό δέρμα και τα χαρακτηριστικά που δεν προσομοιάζουν σε Ρομά είναι ο χαμένος Μπεν, από σύγκριση που έκαναν με τη σημερινή φωτογραφία του Μπεν -πρόκειται για προϊόν ηλεκτρονικής επεξεργασίας των βιομετρικών χαρακτηριστικών του μικρού Μπεν και τον απεικονίζει όπως μπορεί να είναι σήμερα, με μικρή απόκλιση- το αγόρι με το λευκό δέρμα και τα κοντά μαλλιά φαίνεται να έχει μεγάλες ομοιότητες με το χαμένο παιδί.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...