Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι Τούρκοι γύρισαν πίσω με την… ουρά στα σκέλια!

❱❱ Σε άτακτη φυγή το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τη νήσο ΡωΤην κατάλληλη απάντηση στις συνεχιζόμενες θρασύτατες προκλήσεις και στις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας με τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν πήρε η Τουρκία τη νύχτα της Δευτέρας του Πάσχα, όταν ένα πλήρως οπλισμένο τουρκικό ελικόπτερο που έκανε πτήση σε χαμηλό ύψος και με σβηστά τα φώτα πάνω από τη νήσο Ρω εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τη στρατιωτική φρουρά του νησιού, που έριξε προειδοποιητικά πυρά με τροχιοδεικτικές βολές.

Η νέα προκλητική απόπειρα εισβολής στον ελληνικό εναέριο χώρο αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που στήνει η Αγκυρα, προετοιμάζοντας πιθανότατα κάποια εισβολή σε ελληνικό έδαφος και τεστάροντας την ετοιμότητα και τον χρόνο ανταπόκρισης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η ολική αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα μετά τις συνεχείς προκλήσεις από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ θα έπεισε την Αγκυρα πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια κατάληψης του εθνικού χώρου.

Το Πεντάγωνο

Η φρουρά στο ιστορικό νησάκι της εμβληματικής Ελληνίδας Δέσποινας Αχλαδιώτη έλαβε πρώτα το πράσινο φως από το Πεντάγωνο και στη συνέχεια έτρεψε σε άτακτη φυγή το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου.

Το ηχηρό μήνυμα ήταν το πρώτο της Αθήνας προς την Αγκυρα να αφήσει κατά μέρος τους τσαμπουκάδες και τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο, διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες. Αλλωστε, η Τουρκία γνώριζε καλά πως ήδη από τη 13η Φεβρουαρίου έχει δοθεί εντολή για σκληρή αντιμετώπιση των προκλήσεων, μετά τον εμβολισμό του μικρότερων διαστάσεων σκάφους του Λιμενικού μας από τουρκική ακταιωρό, με ξεκάθαρο στόχο να το βυθίσει, κατά παράβαση όλων των κανόνων και αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το περιστατικό με το ελικόπτερο που αναχαιτίστηκε ενώ πετούσε προκλητικά προς το νησάκι της Δωδεκανήσου: «Την “Κυρά της Ρω” δεν την ενοχλεί κανείς» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ως απάντηση στο απύθμενο τουρκικό θράσος.

Αμηχανία

Μέσω κύκλων του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και διαρροών από το γραφείο του σε τουρκικά ΜΜΕ, η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει το περιστατικό, αναδεικνύοντας όμως τη στρατηγική αμηχανία που επικράτησε, καθώς μέχρι πρότινος στην Αγκυρα είχαν συνηθίσει να κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι οι Ελληνες θα υποχωρήσουν. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι δημοσιεύματα ανέφεραν πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να υποβαθμίσει το επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι υπήρξε.

Λεπτομέρειες

Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΕΘΑ, πάντως, επιβεβαίωσαν πλήρως το συμβάν, αν και απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αξιολογούσαν ως μείζον θέμα τους πυροβολισμούς στη Ρω, καθώς το ελικόπτερο δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι «νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν εξαρχής ενήμεροι για τη δραστηριότητα του ελικοπτέρου, που έκανε αρκετή ώρα κύκλους στην περιοχή με αποτέλεσμα να το αντιληφθούν οι Ελληνες καταδρομείς που βρίσκονται στο νησί όταν προσέγγιζε στη Ρω από ανατολικά προς δυτικά, πετώντας κάτω από τα 300 μέτρα. Τότε από το φυλάκιο έριξαν τροχιοδεικτικά πυρά από ελαφρύ οπλισμό 7,62 χιλιοστών.

untitled 1Μόλις τα είδε το πλήρωμα του ελικοπτέρου, άλλαξε πορεία με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια. Αλλωστε, στόχος των Ελλήνων καταδρομέων ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψή του.

ΠΥΡΑ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα με σκληρές δηλώσεις κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου προχώρησε χθες ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, γνωστός από το μίσος του για την Ελλάδα, σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Καμμένο: «Ξέχασε τις ημέρες που τους καταδίωκαν και τους έριξαν στη θάλασσα… Αν το θέλουν, το να επαναλαμβάνουμε την ιστορία για μας είναι παιχνιδάκι. Αυτήν τη φορά δεν θα γλιτώσουν με το να διαφύγουν στην Αθήνα. Φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία, ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας. Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας, να μπει σε κλινική».

Ο πολιτικός συνεταίρος του Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να στάζει χολή για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, που αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τους «σκληρούς» της Αγκυρας επειδή δεν μασάει τα λόγια του.

«Οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Ελαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια. Εμείς, όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια» πρόσθεσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...