Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

«Υπάρχουν 100 περιοχές σαν το Μάτι»

❱❱ SOS από τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα για δεκάδες απροστάτευτα σημεία από φονικές πυρκαγιέςΟ καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεω-περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες περιοχές της χώρας που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τόπους τραγωδίας όπως το Μάτι, λόγω των πολεοδομικών στρεβλώσεων.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής αναφέρει ότι «σαν το Μάτι υπάρχουν 100 τουλάχιστον περιοχές», μεταξύ των οποίων ο Κάλαμος και οι Αγιοι Απόστολοι, που «είναι ακόμη πιο δύσκολες», καθώς δεν έχουν διεξόδους διαφυγής.

Αναφερόμενος στον πύρινο όλεθρο της 23ης Ιουλίου, επισημαίνει ότι «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη» και προσθέτει ότι «ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση».

Ασκηση ετοιμότητας

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία» τονίζει και αναφέρει πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες. Αλλωστε, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% τα επόμενα χρόνια, ενώ κατά 60% θα αυξηθούν και οι κατολισθήσεις. Την ίδια ώρα, ο κ. Λέκκας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνει πως το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να δώσει σεισμό τέτοιου μεγέθους.

«Εως το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος, γιατί χρόνο με τον χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι, αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός» λέει χαρακτηριστικά.

—-

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΦΥΤΡΟΥ

Μήνυση υπέβαλε χθες κατά παντός υπευθύνου αλλά και κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων η χαροκαμένη μητέρα και σύζυγος Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε στις φλόγες που τύλιξαν το Μάτι τον σύζυγό της Γρηγόρη και τα δύο παιδιά της, τη 13χρονη Εβίτα και τον 11χρονο Αντρέα.

f3 fytros oikogeneia

Στο στόχαστρο της μηνύτριας βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο προσφάτως παραιτηθείς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ενώ ευθύνες καταλογίζει και στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Βασίλη Καπερνάρο, «οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...