Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Εφεύρεση «μπόμπα»!

❱❱ Χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Πατρών ψάχνει χρηματοδότη για το πρώτο τεστ στον κόσμο που βρίσκει νοθευμένα ποτάΕνας χημικός που κατέληξε δύο φορές στο νοσοκομείο έχοντας πιει ποτά «μπόμπες» επιστράτευσε τις γνώσεις του για να προστατέψει άλλους καταναλωτές. Δούλεψε σκληρά, εφηύρε το πρώτο, παγκοσμίως, τεστ νοθευμένων ποτών σε μέγεθος τσέπης και αναζητά χρηματοδότη για να το κυκλοφορήσει στην αγορά!

Ο 27χρονος Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Πατρών, κάνει αγώνα για να χρηματοδοτηθεί η εφεύρεσή του, που θα είναι η ασπίδα απέναντι στις «μπόμπες», με ελάχιστο κόστος.
Οπως εξήγησε, πρόκειται για τεστ που, με λίγες σταγόνες από το ποτό, θα μπορεί να απαντήσει αν το περιεχόμενο του ποτηριού θα μας φτιάξει το κέφι ή θα μας στείλει στο νοσοκομείο. Το πρόσφατο περιστατικό με τη νεαρή Αγγλίδα που τυφλώθηκε από «μπόμπες» στη Ζάκυνθο δείχνει ότι ένα τέτοιο τεστ είναι χρήσιμο σε όσους πίνουν αλκοόλ σε… ύποπτα στέκια.

Οπως περιγράφει, τα «σκληρά» ποτά έχουν μέχρι 0,4% μεθανόλη και το κρασί μόλις 0,0008%, έτσι με την πρώτη ανιχνεύσιμη μεθανόλη κρίνεται νοθευμένο. Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν αρκετά τεστ για κρασί και μόνο ένα για ποτά, που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, είναι αρκετά δύσχρηστο και ακριβό για μαζική παραγωγή, καθώς κοστίζει περίπου 250 ευρώ. Το τεστ του Ραφαήλ που ονομάζεται cleardrink και αποτελείται από δύο μικρούς αντιδραστήρες σε μέγεθος πακέτου τσιγάρων, θα κοστίζει λιγότερο από τρία ευρώ.

Η μεθανόλη

«Ο ανιχνευτής είναι ρυθμισμένος να αποχρωματίζεται μόνο όταν η μεθανόλη ξεπερνά το νόμιμο όριο του 0,4%. Εως σήμερα έχουν ληφθεί αποτελέσματα σε δείγματα που περιείχαν 1% μεθανόλη και πάνω. Τυπικές τιμές μεθανόλης σε ποτά «μπόμπες» είναι 2%, 4% και 9%, οπότε το τεστ σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνει πάντα αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία. Σε καθαρά ποτά, όμως, με τυπική περιεκτικότητα μεθανόλης 0,2%, το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό» λέει ο ίδιος.

Το παράπονό του είναι ότι συνεργάστηκε με μεγάλη φαρμακοβιομηχανία τον Νοέμβριο του 2017 με σκοπό την παραγωγή του τεστ, ωστόσο λόγω γραφειοκρατίας δεν κατάφερε να πάρει άδεια κυκλοφορίας από υπουργεία και φορείς, και η συνεργασία έληξε άδοξα. Εφτασε, μάλιστα, μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας λύση, αλλά τίποτα δεν ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες! Παρ’ όλα αυτά, ο χημικός επιμένει, θέλοντας να μην υπάρχει ξανά ανυποψίαστος πελάτης, όπως ο ίδιος, που ως πρωτοετής στην Πάτρα ήπιε ένα ποτό σε φοιτητικό στέκι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με προβλήματα όρασης.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...