Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Πονόλαιμος και με ζέστη

❱❱ Οι αιτίες που τον προκαλούν και οι τρόποι αντιμετώπισηςΕχουμε συνδυάσει τον πονόλαιμο με τον χειμώνα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που μας ταλαιπωρεί και τους πιο ζεστούς μήνες, όπως ο Σεπτέμβριος, που μπορεί επισήμως να σήμανε την έλευση του φθινοπώρου, αλλά το αποκαλόκαιρο είναι εδώ. 

Ακόμη και δίπλα στη θάλασσα, λοιπόν, μπορεί να παρουσιάσουμε πόνο κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχα (αίσθηση ξηρότητας) και άλλα παρόμοια, ενοχλητικά συμπτώματα.
Κύριες αιτίες για την εμφάνιση του πονόλαιμου όταν έχει ζέστη είναι η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά, τα κρύα ποτά και η μόλυνση του περιβάλλοντος, σημειώνει ο γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ερευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Στάθης Σκληρός.

Οπως και τον χειμώνα, ο πονόλαιμος που οφείλεται σε ιό θα διαρκέσει τρεις έως επτά ημέρες και θα περάσει μόνος του. Για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ωστόσο, που είναι ο βασικός μηχανισμός που οδηγεί στον πόνο, στον ερεθισμό και στην ερυθρότητα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα (π.χ. σε μορφή παστίλιας). Προσοχή, όμως! Δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να αντιδράσει και να πολεμήσει τον ιό, και μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς συμβουλή του γιατρού.

Ομως, πότε θα πρέπει να ανησυχήσει κανείς και να αναζητήσει τη συμβουλή γιατρού; Οταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί μετά το πέρας των επτά ημερών και όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, συνάχι, υψηλός πυρετός ή δύσπνοια. Αλλα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας κάνουν να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκληρό, το οίδημα στις περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού (λεμφαδένες) και ο έντονος, συνεχιζόμενος πόνος στις αμυγδαλές.

Aμυγδαλίτιδα

Αν οι αμυγδαλές έχουν μαζέψει και πύον, τότε μάλλον πρόκειται για αμυγδαλίτιδα που απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης. Ιατρικής εκτίμησης χρήζουν επίσης η παρατεταμένη βραχνάδα (που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες) και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας. Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται επίσης αν βουλώνουν και πονούν τα αυ­τιά (ωτίτιδα), αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και αν νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται πιθανότατα σε ιγμορίτιδα).

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...