Κίνδυνος από σπρέι φυτών για καρκίνο στον εγκέφαλο

ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος από σπρέι φυτών για καρκίνο στον εγκέφαλο

Σοβαρό κίνδυνο να αναπτύξουν όγκο στον εγκέφαλο διατρέχουν όσοι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τα φυτά του σπιτιού τους, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματά της, εκείνοι που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες κι εκτίθενται σε φυτοφάρμακα έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν όγκο στον εγκέφαλο, ενώ ο κίνδυνος είναι διπλάσιος σε όσους εκτίθενται πιο συχνά. Εκείνοι έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα - τη συχνότερη μορφή όγκου με κακοήθη χαρακτήρα στον εγκέφαλο των ενηλίκων, που καταστρέφει ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων που φτιάχνουν νευρώνες.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στην ιατρική επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine», η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στα φυτά που έχουν στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού τους κινδυνεύουν επίσης να προσβληθούν από καρκίνο του εγκεφάλου. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι στους κλειστούς χώρους τα σπρέι πέφτουν και πάνω στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, καθώς και το ότι η χρήση τους συνιστάται να γίνεται κάθε εβδομάδα», αναφέρει η έκθεση.

Η επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου δημόσιας υγείας, επιδημιολογίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Victor Segalen στην Μπορντό της Γαλλίας, επικεφαλής της οποίας είναι η Ιζαμπέλ Μπαλντί, μελέτησε 121 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, ενενήντα πέντε άντρες και είκοσι έξι γυναίκες. Η μελέτη εστίασε σε πρόσφατα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, από τον Μάιο του 1999 μέχρι τις 30 Απριλίου 2001, σε ασθενείς που είχαν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους και ζουν στο νομό Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά αμπέλια και φάρμες, στις οποίες όσοι εργάζονται εκτίθενται συνεχώς σε φυτοφάρμακα.

Οι ερευνητές δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα προϊόντα και συστατικά, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα σπρέι χρησιμοποιούνται ευρέως και ιδιαίτερα σε φυτά εσωτερικού χώρου. Τονίζουν, δε, ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα φυτοφάρμακα συνδέονται και με το γλοίωμα και αν οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΥΔΗΡΙΩΤΗ