Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

Νέα μέτρα χωρίς ανάσα

Το ΔΝΤ απειλεί με περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και την οποία συνέταξε ο Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, περιλαμβάνονται και εύσημα, ιδιαίτερα για την πρόοδο στα δημοσιονομικά, τα οποία όμως δεν αποδυναμώνουν την απειλή για νέα μέτρα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στα έσοδα και τις ιδιωτικοποιήσεις» σημειώνεται στην έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται: «Χρειάζονται ωστόσο περισσότερα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης φορολογικών εσόδων».

Η έκθεση του Δανού Πολ Τόμσεν διαπιστώνει ανικανότητα των Αρχών «να βάλουν σε τάξη ένα σύστημα φορολόγησης ακινήτων τους επόμενους μήνες, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ήδη από το 2014 το υπάρχον σύστημα χωρίς σημαντική απώλεια εσόδων» και κατά συνέπεια όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η έκθεση πιέζει ώστε αυτή να εξακολουθεί να γίνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεγάλες περικοπές κοινωνικά ευαίσθητων δαπανών, δηλαδή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα. Οπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, οι υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και οι αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων. Επίσης σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

Ακόμη γίνεται λόγος για τις «εξόδους» από το Δημόσιο. Τονίζεται ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» που θα μπορούσε «να επαναπροσλάβει έναν αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...