Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Μνημεία για βαφτίσια και glam γάμους

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού δίνει την ευκαιρία σε εύπορους πολίτες να οργανώσουν πάρτι έναντι ενοικίου ακόμα και στην Πομπηία. Ο τιμοκατάλογος των χώρων.

22h5545grimaniΠοιος είπε ότι τα μνημεία είναι ανεκτίμητης αξίας; Πλέον, μπορεί ο καθένας να τα οικειοποιηθεί, έστω και για μία ώρα, μία μέρα, ένα πάρτι, ένα κοκτέιλ, μία συναυλία ή μία επίδειξη μόδας. Στην Ιταλία υπάρχει πλέον τιμοκατάλογος που περιλαμβάνει τα περισσότερα οικοδομήματα-στολίδια του αρχαίου πολιτισμού. Τα ενοίκια αγγίζουν ακόμα και τα 130.000 ευρώ, όμως το αποτέλεσμα σίγουρα είναι αντάξιο των προσδοκιών.

Τον Γενάρη του 1993 ψηφίστηκε στην Ιταλία το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των κρατικών χώρων τέχνης και αρχαίου πολιτισμού. Ο λεγόμενος νόμος Ρόντσεϊ -κατά τον Αλμπέρτο Ρόντσεϊ που ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού- προέβλεπε μάλιστα «ταρίφες» για την ενοικίασή τους. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις που έκαναν λόγο για «ξεπούλημα» της εθνικής κληρονομιάς, φαίνεται ότι επικράτησε ο αντίλογος πως με τα έσοδα της ενοικίασης καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης των αρχαίων μνημείων. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η διοργάνωση εκδηλώσεων στους πολιτιστικούς χώρους έχει γίνει μόδα στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν χρόνο διοργανώθηκε η πρώτη επίδειξη μόδας στο Ουφίτσι, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης όχι μόνο της Φλωρεντίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ο Στέφανο Ρίτσι κατέβαλε 130.000 ευρώ για να παρουσιάσει τη νέα κολεξιόν του οίκου του, ενώ την ίδια στιγμή ένας Ινδός έδινε 40.000 ευρώ για να τελέσει τον υπερπολυτελή γάμο του στον κήπο του Παλάτσο Πίτι, επίσης στη Φλωρεντία. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν και τα μνημεία της Βενετίας. Η ενοικίαση του αρχαιολογικού μουσείου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στοιχίζει 15.000 ευρώ τον μήνα, ενώ με 1.000 ευρώ μπορεί να διοργανώσει κανείς μία συναυλία στο Παλάτσο Γκριμάνι.

Την παραχώρηση μουσειακών χώρων έχει εγκρίνει και το τμήμα πολιτισμού της Νάπολης, με τον υπεύθυνο Φαμπρίτσιο Βόνα να δηλώνει: «Είναι μεγάλη η φτώχεια μας. Οσα περισσότερα χρήματα μπορούν να έρθουν τόσο το καλύτερο. Προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για τη διεξαγωγή συνεδρίων, δείπνων, κοκτέιλ, θεαμάτων, προωθητικών ενεργειών και επισκέψεων εκτός ωραρίου στα μουσεία, τα μέγαρα, τις επαύλεις, τα μοναστήρια, τους κήπους». Και πράγματι, οι πολιτιστικές αρχές έδωσαν την έγκριση ώστε μέσα στο κάστρο Σαντ’ Ελμο να φιλοξενηθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων του μουσικού τηλεοπτικού σόου «X-Factor», ενώ επέτρεψαν και ένα πάρτι με DJs στο επιβλητικό μέγαρο Καποντιμόντε. Σε όσους τους κατηγορούν ότι ξεπουλάνε τα ναπολιτάνικα μνημεία, ο Βόνα απαντά: «Αυτά τα χρήματα είναι ψωμί για μας. Ας σκεφτούν οι πιο αγαθές ψυχές ένα άλλο σύστημα για να επιβιώσουμε».

Με την ίδια λογική ενοικιάζεται και το αμφιθέατρο της Πομπηίας, που παραχωρείται για εκδηλώσεις προς 15.000 ευρώ. Πρόσφατα, ενοικίασε τον χώρο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes. Την ίδια στιγμή, στην Πάρμα μία βραδιά στη βιβλιοθήκη Παλατίνα χρεώνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ, ενώ στο Μιλάνο η πινακοθήκη Μπρέρα παραχωρείται (συνήθως για επίσημα γεύματα) προς 1.000 έως 3.000 ευρώ. Μιλώντας για γεύματα, στην αίθουσα του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Μιλάνο δεν επιτρέπεται να παραχωρηθούν δείπνα, όμως διοργανώνονται επισκέψεις εκτός ωραρίου προς 1.000 ευρώ την ώρα ή και περισσότερο, «αναλόγως τον πελάτη, που συνήθως είναι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες», όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Αλμπέρτο Αρτιόλι.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ιταλική πρωτεύουσα, οι πολιτιστικές αρχές της Ρώμης ανθίστανται και σπανίως νοικιάζουν αρχαίους χώρους. Επιτρέπουν μόνο τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπησή τους.

Γεύμα υπό το φως κεριών στον ναό της Εγεστας

Οι πολιτιστικές αρχές της Σικελίας έχουν γίνει πλέον πιο αυστηρές στην παραχώρηση των αρχαίων μνημείων της πόλης για εκδηλώσεις. Αιτία η πρόσφατη ενοικίαση του ναού της Εγεστας, ενός εκ των ομορφότερων και πιο καλοδιατηρημένων ελληνικών ναών στη Μεσόγειο, από μία ομάδα Αμερικανών που διοργάνωσε γεύμα υπό το φως των κεριών μέσα στον ναό. Οπως εξήγησαν οι Αρχές, την ομάδα αποτελούσαν έξι άντρες, ένας εκ των οποίων λέγεται ότι ανήκε στο προσωπικό του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αμερικανοί προσγειώθηκαν στην περιοχή στις 20 Ιουνίου με ιδιωτικά ελικόπτερα και, αφού γεύτηκαν εδέσματα του γνωστού Σικελού σεφ Νατάλε Τζούντα, απόλαυσαν συναυλία με άριες του Τζουζέπε Βέρντι.

«Στο εξής, θα επιτρέπονται μόνο εκδηλώσεις που ανταποκρίνονται στην πολιτιστική αξία των μνημείων» δήλωσε η υπεύθυνη πολιτισμού Μαρία Ρίτσα Σγκαρλάτα, η οποία όμως λίγες μέρες αργότερα -συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου- παραχώρησε τον ναό στην ισραηλινή διαστημική εταιρεία Shavit για γεύμα σαράντα ατόμων, απαγορεύοντας μονάχα τη χρήση βεγγαλικών! Μετά από αυτό, στο γραφείο του προέδρου της περιφέρειας της Σικελίας Ροζάριο Κροτσέτα έφτασε επιστολή διαμαρτυρίας που τον καλούσε για «αντιμετώπιση της κρίσης με περηφάνια».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...