Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών αποκάλυψε ότι τη στιγμή της τραγωδίας στα...

Μια νέα σοκαριστική καταγγελία έρχεται στο φως 14 μήνες...

Καλογεροπούλου, Ντενίση και Ψάλτη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το μακάβριο τηλεφώνημα στον πατέρα του ειδικού φρουρού που θάφτηκε σε μπάζα...

Ο βίαιος θάνατος του ειδικού φρουρού μέσα στα μπάζα...

Τα γυαλιά (ηλίου) και τα… μάτια σας!

Οι επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς όσους φορούν απομιμήσεις που δεν απορροφούν την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί σοβαρές παθήσεις.

Επτά στους δέκα Ελληνες θα περάσουν το καλοκαίρι με αμφιβόλου ποιότητας γυαλιά που δεν απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια! Ομως οι επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς όλους όσοι φορούν γυαλιά ηλίου-απομιμήσεις. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι πολίτες, που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αγοράσουν γυαλιά από εξουσιοδοτημένα καταστήματα οπτικών, στρέφονται στις φθηνές λύσεις των πλανόδιων μικροπωλητών, των καταστημάτων με εποχιακά είδη, ακόμη και των περιπτέρων, προκειμένου να προμηθευτούν γυαλιά ηλίου σε προσιτές τιμές. Δεν προσφέρουν όμως καμία απολύτως προστασία στα μάτια τους!55g985h963

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» η οπτομέτρης και πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος Μαρία Ταρασούδη, κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους πωλητές και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμισι με δύο εκατομμύρια ζευγάρια γυαλιά ηλίου, τα οποία όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν προστασία στα μάτια, αλλά, αντίθετα, ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων.

Καταστροφή!

«Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος, έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορά γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία» αναφέρει η Μαρία Ταρασούδη και συμβουλεύει: «Είναι προτιμότερο να μη φοράει κάποιος καθόλου γυαλιά ηλίου, παρά να αγοράσει μη απορροφητικά γυαλιά! Τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο κι έτσι να εμποδίζει την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι. Ομως, με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι… ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει, με αποτέλεσμα να δέχεται την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία».

Ακτινοβολία

Οπως στο δέρμα, έτσι και στα μάτια η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας δρα αθροιστικά αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, ιδίως όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο καταρράκτης, που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών, σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα ηλικίας 50 ετών! Ετσι, όσοι δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή ακόμη και γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, κινδυνεύουν με πολύ σοβαρές παθήσεις. Η πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος λέει χαρακτηριστικά: «Η πρόωρη γήρανση του λεπτού δέρματος γύρω από τα μάτια, η εμφάνιση ρυτίδων, το έγκαυμα των βλεφάρων και η εμφάνιση μελανώματος είναι από τις πιο σύνηθες παθήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την φωτοεπιπεφυκίτιδα, την εμφάνιση πτερυγίου και σπανιότερα την επιθηλιακή μεταπλασία και το μελάνωμα, τη φωτοκερατίτιδα, αλλά και τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην καθόμαστε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και φυσικά να φοράμε απορροφητικά γυαλιά ηλίου, σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές».

Πιστοποίηση και αντίγραφα

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα γυαλιά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα βάσει των οδηγιών BS 2724/1987 και του κανονισμού ΕΥ1836/1955, όπως επίσης να φέρουν την ειδική σήμανση CE. Ωστόσο, η αντιγραφή επώνυμων γυαλιών ηλίου -ακόμη και της ειδικής σήμανσης!- είναι σύνηθες φαινόμενο στο παραεμπόριο, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση και παραπλάνηση των καταναλωτών.

Τα λάθη, οι παγίδες και οι συμβουλές αγοράς

«Ο κίνδυνος στον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι είναι μεγάλος, αφού πιστεύουμε λανθασμένα ότι η απορροφητικότητα των γυαλιών συνδέεται με το πόσο σκούρα είναι. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται απλώς για βαμμένα κρύσταλλα ή πλαστικά που δεν έχουν καμία απορροφητικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία» δηλώνει η κυρία Ταρασούδη και επισημαίνει: «Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα, ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μπροστά στον καθρέφτη, αλλά και έξω στον ήλιο, αφού ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν θα πρέπει να ενοχλεί ή να “τυφλώνει”, ούτε και να σκοτεινιάζει τα πάντα γύρω μας. Επιπλέον, οι φακοί θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής τους να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή αλλεργίες. Επίσης, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σε όλα τα γυαλιά ηλίου και οράσεως, καθώς και στους φακούς επαφής, ενώ δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και δεν σχετίζεται με την τιμή. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε δύο με τρία χρόνια».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...