Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Κατάσκοπος με 1.500 ευρώ το «κλικ»

Συνελήφθη στη Χίο 72χρονος Γερμανός που φωτογράφιζε για λογαριασμό Τούρκων στρατόπεδα και πλοία του Π.Ν.

Συναγερμός σήμανε στην ΕΥΠ, που ερευνά την πιθανή ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου κατασκόπων στα ελληνικά νησιά, έπειτα από τη σύλληψη Γερμανού μυστικού πράκτορα που εργαζόταν για λογαριασμό τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Χίο.

Ο 72χρονος συνταξιούχος -πρώην δημόσιος υπάλληλος στη Γερμανία, κατά δήλωσή του- συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Αρμολα να φωτογραφίζει στρατόπεδο. Ο άντρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος, οι οποίοι τον συνέλαβαν αμέσως και βρήκαν στη φωτογραφική του μηχανή κι άλλες φωτογραφίες από στρατόπεδα του νησιού, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και εγκαταστάσεις υποδομών στη Χίο!

Η σύλληψη του 72χρονου αποτελεί έμπρακτη απάντηση των ελληνικών Αρχών στα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για δήθεν υπόθαλψη Κούρδων αυτονομιστών από το επίσημο ελληνικό κράτος, παραβλέποντας το γεγονός πως οι ελληνικές υπηρεσίες ήταν αυτές που συνέλαβαν τον Νο 1 καταζητούμενο στην Τουρκία για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Γερμανός τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει μόνιμα στο νησί της Χίου και αποδείχθηκε από την έρευνα πως το 2010 άρχισε να εργάζεται για κάποιους άγνωστους Τούρκους που οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ). Οπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε στην απολογία του, σκοπός του ήταν το οικονομικό όφελος. Γεγονός πάντως είναι πως εκείνο το έτος έγινε η πρώτη του επαφή στη Χίο με τους Τούρκους, οι οποίοι καθόρισαν τη χρηματική του αμοιβή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα τους έστελνε πληροφορίες και φωτογραφίες από στρατόπεδα και εγκαταστάσεις υποδομής του νησιού.

Η αμοιβή του 72χρονου, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ήταν 500 έως 1.500 ευρώ κάθε φορά και ανάλογα με τη σημασία που είχαν οι φωτογραφίες ή οι πληροφορίες που τους έδινε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», ο 72χρονος μυστικός πράκτορας μάλλον είχε στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ πριν εγκατασταθεί μόνιμα στη Χίο.

«Ο ισχυρισμός του πως τον πλησίασαν δύο Τούρκοι στη Χίο και του έταξαν χρήματα για να γίνει κατάσκοπος και μάλιστα στα εβδομήντα του χρόνια μόνο από αφελείς θα μπορούσε να γίνει πιστευτό» λέει στην «Espresso» άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Αλλωστε ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν ακριβώς… άγνωστος στην ΕΥΠ, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις έρευνες, αφού πάγια τακτική της υπηρεσίας είναι να γνωρίζει τι καπνό φουμάρει κάθε ξένος που εγκαθίσταται μόνιμα στα νησιά που «βλέπουν» τα τουρκικά παράλια.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του Γερμανού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, δεκατέσσερις κάρτες μνήμης, πέντε USB sticks, πέντε τουριστικοί χάρτες της Χίου, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Μάλιστα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο βρέθηκε κωδικοποιημένο μήνυμα με άγνωστο αποδέκτη, με φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων και μια συνοπτική αναφορά για το περιστατικό με τους Κούρδους αντικαθεστωτικούς που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα να μεταφέρουν όπλα στην Τουρκία. Ηδη ο Γερμανός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της κατασκοπίας και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή την Τρίτη.   

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...