Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Ο Μπέζος αγόρασε την «Washington Post»

Η ιστορική αμερικανική εφημερίδα πέρασε στα χέρια του ιδρυτή του Amazon αντί του ποσού των 188.000.000 ευρώ.

«Τέλος εποχής με την πώληση της Post». Με αυτόν τον όχι και τόσο πανηγυρικό τίτλο επέλεξε να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό της για την εξαγορά της από τον ιδρυτή του Amazon Τζεφ Μπέζος η ιστοσελίδα της «Washington Post», ενώ στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής της δεσπόζει η φωτογραφία του προέδρου της από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πώλησης. 239h5h86

Η ιστορική αμερικανική εφημερίδα, που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, περνάει ύστερα από οκτώ δεκαετίες από τα χέρια της οικογένειας Γκράχαμ σε εταιρεία που ανήκει στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, αντί 188.000.000 ευρώ. Η εξαγορά αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένου του καθημερινού φύλου, της ιστοσελίδας της αλλά και άλλων εκδοτικών επιχειρήσεών της, όπως οι εφημερίδες «Express» και «The Gazette». Η απόφαση προκάλεσε σοκ στους υπαλλήλους της, όταν τους ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ντόναλντ Γκράχαμ, σε σύσκεψη που έγινε παρουσία όλου του προσωπικού, καθώς δεν είχαν την παραμικρή πληροφορία ότι αναζητούνταν αγοραστής. «Κάθε μέλος της οικογένειάς μου είχε την ίδια συναισθηματική αντίδραση -σοκ- ακόμα και στη σκέψη της πώλησης της εφημερίδας» τους είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι κατέληξε στον Μπέζος ύστερα από συζητήσεις με περισσότερους από δώδεκα πιθανούς αγοραστές. «Η δοκιμασμένη τεχνολογία του Τζεφ Μπέζος, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και η προσωπική του αξιοπρέπεια τον καθιστούν κατάλληλο για νέο ιδιοκτήτη» είπε ο Γκράχαμ. Ο ίδιος επικαλέστηκε την «οικονομική θύελλα που πλήττει τις εφημερίδες», την ώρα που το Ιντερνετ παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση. «Η “Ουάσινγκτον Ποστ” θα μπορούσε να επιβιώσει υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας και να είναι κερδοφόρα και για το εγγύς μέλλον. Αλλά θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από το να επιβιώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η περιουσία

Ο 49χρονος Μπέζος, από την πλευρά του, με περιουσία που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ, δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζομένους ότι κατανοεί πως αρκετοί εξ αυτών θα έχουν θορυβηθεί από την αλλαγή, ωστόσο τους διαβεβαίωσε ότι οι «αξίες» της εφημερίδας δεν θα αλλάξουν. «Θα υπάρξει φυσικά αλλαγή στην “Post” τα επόμενα χρόνια. Είναι απαραίτητο να υπάρξει και θα γινόταν με ή χωρίς νέα ιδιοκτησία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτήν υπογραμμίζοντας ότι το Διαδίκτυο μεταμορφώνει κάθε παράμετρο της δημοσιογραφίας. Η «Washington Post» ιδρύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1877 από τον υποστηρικτή των Δημοκρατικών Στίλσον Χάτσινς, ο οποίος δώδεκα χρόνια αργότερα την πούλησε στον Ρεπουμπλικάνο Φρανκ Χάτον και τον Δημοκρατικό  Μπεράια Γουίλκινς. Υστερα από συνεχείς αλλαγές χεριών η εφημερίδα περνά το 1933 μέσω χρεοκοπίας και δημόσιας δημοπρασίας στον οικονομολόγο Γιουτζίν Μάγερ, τον οποίο διαδέχτηκε ο γαμπρός του, σύζυγος της κόρης του Κάθριν, Φίλιπ Γκράχαμ εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή.896hg59h8

Τα σκάνδαλο «Watergate» που έγινε ταινία στο Χόλιγουντ

Οι σελίδες της έχουν φιλοξενήσει μερικές από τις μεγαλύτερες αποκλειστικότητες του 20ού αιώνα χαρίζοντάς της συνολικά σαράντα εννέα βραβεία Πούλιτζερ μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη όλων ωστόσο ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου «Watergate» που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για το Χόλιγουντ.

Οι δημοσιογράφοι της Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν έφεραν στο φως τη διάρρηξη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, στο ξενοδοχείο «Watergate», μέσα από άρθρο τους το 1972. Ακολούθησε σειρά αποκαλύψεων για την εμπλοκή του Λευκού Οίκου σε αυτήν, που οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Μετά τη μεγάλη δημοσιογραφική τους επιτυχία οι δύο ρεπόρτερ έγιναν παγκοσμίως γνωστοί και έβγαλαν πολλά χρήματα μέσα από την έκδοση βιβλίων και ημερολογίων τους, ενώ το 1976 είδαν τους εαυτούς τους να γίνονται ήρωες της μεγάλης οθόνης. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Ντάστιν Χόφμαν ανέλαβαν να υποδυθούν το δημοσιογραφικό δίδυμο στην κινηματογραφική παραγωγή του 1976 «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου», μια ταινία που ενέπνευσε ολόκληρη γενιά ρεπόρτερ.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...