Η "συμμορία του... Αλτσχάιμερ"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο εκλιπών Θεμιστοκλής Λούλης, που υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν γόνος οικογένειας εθνικών ευεργετών και είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ως πολιτικός μηχανικός, ανέγειρε ο ίδιος την πολυκατοικία της οδού Ρηγίλλης 16, σε διαμέρισμα της οποίας ζούσε με τη σύζυγό του Διονυσία.

Η "συμμορία του... Αλτσχάιμερ"

Οριστικό τέλος στο φαγοπότι που είχε στήσει πάνω στην περιουσία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ένας επιχειρηματίας-απατεώνας έβαλε ο Αρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του. Ο… επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενος την γεροντική άνοια του τέως βουλευτή Ιωαννίνων Θεμιστοκλή Λούλη, είχε αρπάξει τα περιουσιακά του στοιχεία και με αυτά, ώς και το 2002, περνούσε ζωή χαρισάμενη. Μόνο που ο Αρειος Πάγος κατάφερε μέσα από την ογκώδη δικογραφία να βρει τι είχε συμβεί πραγματικά, με συνέπεια να αποφασίσει ολόκληρη η περιουσία του εκλιπόντος πλέον βουλευτή να πάει στην ασθενή και ηλικιωμένη σύζυγό του, ώστε μετά την πολυετή οικονομική και δικαστική περιπέτειά της, να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια τα χρόνια που της απομένουν.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, (υπ’ αριθμόν 880 και 881/2008), όπου απορρίπτονται αμετάκλητα οι αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν ασκήσει κατά της υπερήλικης χήρας του βουλευτή, Διονυσίας Λούλη, και της υπ’ αριθμόν 4198/06 απόφασης του Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε δικαιωθεί η γυναίκα. Παράλληλα, η οικογένεια του αποβιώσαντος βουλευτή έχει προσφύγει, μέσω των συνηγόρων της Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η προσφυγή της έχει κριθεί κατ’ αρχήν παραδεκτή, ενώ έχει κληθεί και η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν η χώρα μας να καταδικαστεί για παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης της οικογένειας σε ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο.


Το σωματείου-«μαϊμού» με τα VIP μέλη και το ξεπούλημα της περιουσίας

Η απάτη με θύμα τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο άνθρωπος που σφετερίστηκε την περιουσία, έχοντας πίσω του κι άλλα άτομα, εμφανίστηκε ως μισθωτής σε ιδιοκτησία του βουλευτή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Ρηγίλλης 16, δίπλα ακριβώς από τα γραφεία της Ν.Δ.). Εκεί εγκατέστησε ένα σωματείο, που συστήθηκε νόμιμα αλλά ουσιαστικά ήταν «μαϊμού», υπό την επωνυμία «Αθήνα 2000», που είχε σκοπό -κατά το καταστατικό του- τη «μόρφωση των Ελλήνων πολιτών στα δημοκρατικά ιδεώδη»...

Ως μέλη του φερόταν να έχει «επίλεκτα άτομα» της αθηναϊκής κοινωνίας. Ανάμεσά τους, και τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου - αν και ο ιδρυτής του σωματείου έκανε τις παρανομίες του εν αγνοία τους. Μέσα σε αυτό εγκατέστησε και κλαμπ για τα μέλη του, όπου έκαναν τις εκδηλώσεις τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δήμαρχοι Αθηνών που άνηκαν στο συγκεκριμένο κόμμα. Ο ιδιοκτήτης, βουλευτής Ιωαννίνων που εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ, είχε άνοια λόγω γήρατος.

Η σύζυγός του, συνταξιούχος δικηγόρος Διονυσία Γεωργοπούλου-Λούλη, είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ έπασχε και από κολπική μαρμαρυγή. Παιδιά δεν είχαν ούτε κοντινούς συγγενείς για να τους φροντίζουν. Ζούσαν σε διαμέρισμα πάνω από τη μισθωμένη αίθουσα που χρησιμοποιούσε το σωματείο-«μαϊμού». Σε αυτή την αίθουσα, πριν από χρόνια, κατάφεραν να μεταφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον βουλευτή που έπασχε από άνοια και να οργανώνουν «τραπεζώματα» με δήθεν ψηφοφόρους του.

Στη συνέχεια, όταν τέλειωναν οι χαιρετούρες των... ψηφοφόρων, τον πήγαιναν κρυφά σε συμβολαιογράφους, όπου υπέγραφε (σ.σ.: χωρίς να ξέρει τι υπογράφει, λόγω του Αλτσχάιμερ) συμβόλαια αγοραπωλησίας και «μεταβίβαζε» μ’ αυτά την περιουσία του στον επικεφαλής του σωματείου. Με αυτό τον τρόπο, «μεταβίβασε» μία αίθουσα στην οδό Ρηγίλλης 16, επιφάνειας 162 τ.μ., ένα οικόπεδο στη Γλυφάδα, παράπλευρα στη βίλα Μητσοτάκη και πολύ κοντά στο γνωστό κτήμα Ωνάση, επιφάνειας 640 τ.μ.

Μάλιστα, το πρώτο προσημείωσε αμέσως σε ιδιωτική τράπεζα και εξασφάλισε ο επικεφαλής του σωματείου τότε δάνειο εξήντα εκατομμυρίων δραχμών (176.000,082 ευρώ). Το δεύτερο πούλησε στην εταιρεία «ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΑΣ» και, σύμφωνα με το συμβόλαιο, φέρεται να πήρε 340 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 997.798 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα η αξία του ξεπερνούσε το 1,5 δισ. δραχμές. Παράλληλα, έβαζαν τον Θεμιστοκλή Λούλη να κάνει αναλήψεις από τον τραπεζικό του λογαριασμό που διατηρούσε ως βουλευτής. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε πως του είχαν αφαιρέσει 42.190.000 δραχμές, ενώ σήμερα ερευνώνται μεγαλύτερα ποσά.

Το μέγεθος της απάτης δεν είχε όρια, αφού από τότε που το σωματείο εγκαταστάθηκε στην αίθουσα της οδού Ρηγίλλης δεν πλήρωσε ενοίκιο καθόλου, ο ιδρυτής του όμως έπαιρνε κανονικά αποδείξεις για το μηνιαίο μίσθωμα από τον άρρωστο βουλευτή...


Τον έβαλε να υπογράψει πωλητήριο για το πατρικό του στη Γλυφάδα

Ο «αχόρταγος» επιχειρηματίας έφτασε ακόμη και στο σημείο να μπαίνει (πιθανότατα με άλλους) από την αίθουσα του σωματείου στο διαμέρισμα όπου έμενε το ηλικιωμένο και άρρωστο ζευγάρι και να αφαιρεί μετρητά, χρυσαφικά και αντικείμενα αξίας, ακόμα και πολύτιμα έγγραφα. Ηταν δε τόσο «δαιμόνιος», που είχε καταφέρει να ξεγελάσει και άλλους ανθρώπους, να τους πείσει για τις «καλές» του προθέσεις και να τους χρησιμοποιήσει ακόμα και ως μάρτυρές του. Στο δικαστικό αγώνα ενέπλεξε εννέα δικηγόρους, από τα πιο γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, ενώ χρησιμοποίησε ως μάρτυρες τη σύζυγο ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, έναν επικεφαλής από τη φρουρά της Νέας Δημοκρατίας, έναν ιερέα, έναν ψάλτη και δεν παρέλειψε να στείλει στο έδρανο του μάρτυρα μέχρι και καλλίγραμμες γυναίκες από την Ουκρανία...

Ο τρόπος με τον οποίο δρούσε ο επιχειρηματίας περιγράφεται γλαφυρά από παλαιότερη κατάθεση της συζύγου του Θεμιστοκλή Λούλη, Διονυσίας, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2001 ο κατηγορούμενος πήρε τον ανοϊκό σύζυγό μου από το σπίτι και, με το πρόσχημα ότι θα πάνε στην Αστυνομία για επικύρωση υπογραφής σε άδεια εστιατορίου, τον πήγε σε συμβολαιογράφο στον Πειραιά και εκεί τον έβαλε να υπογράψει πωλητήριο για ένα ακίνητο στη Γλυφάδα». Ενα οίκημα, πραγματικό «κελεπούρι», αφού το οικόπεδο (εκτάσεως 640 τετραγωνικών μέτρων) βρίσκεται στην οδό Μπακογιάννη 15, δίπλα από το γήπεδο γκολφ της περιοχής, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε μια παλιά, τριώροφη μονοκατοικία. Ακίνητο που, όπως ανέφερε η Διονυσία Λούλη σε μήνυσή της, ο βουλευτής ακόμα και όταν ήταν καλά στην υγεία του δεν είχε ποτέ διανοηθεί να προβεί σε πώλησή του σε ιδιώτη. «Το ακίνητο αυτό προερχόταν από κληρονομιά του πατέρα του και σε αυτό ο σύζυγός μου είχε τις ωραιότερες αναμνήσεις των γονέων του. Κυρίως του πατέρα του και γνωστού Ηπειρώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Λούλη. Τέτοιο προορισμό επιφύλασσε σε αυτό και ο σύζυγός μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα όταν ξεκινούσε τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη για τον «επαναπατρισμό» της περιουσίας του συζύγου της.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής ήταν πολιτικός μηχανικός και είχε αναγείρει στην Αθήνα πολλές πολυκατοικίες, διευρύνοντας κατά πολύ την ήδη μεγάλη περιουσία του.


Στα θύματά του μεγάλη εταιρεία και τράπεζες

Τον «ασκό του Αιόλου» ανοίγει για τον επιτήδειο επιχειρηματία η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου να επιστραφεί όλη η περιουσία του εκλιπόντος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεμιστοκλή Λούλη, στη σύζυγό του, Διονυσία, αφού εναντίον του πλέον στρέφονται όλοι όσοι αγόρασαν από αυτόν περιουσιακά στοιχεία χωρίς να γνωρίζουν ότι έπεφταν και εκείνοι στα «δίχτυα» της απάτης. Στα θύματα συγκαταλέγεται και η μεγάλη εταιρεία «ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΑΣ», καθώς και τράπεζες, οι οποίες ξεγελάστηκαν από τον... σατανικό επιχειρηματία και αγόρασαν μέρος της ακίνητης περιουσίας του βουλευτή. Ηδη οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον του με αγωγές και μηνύσεις και διεκδικούν αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, μια ιδιωτική τράπεζα του είχε χορηγήσει δάνειο, προσημειώνοντας την αίθουσα της οδού Ρηγίλλης ως ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του επιχειρηματία και, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομικό τμήμα της μελετά τις επόμενες κινήσεις της.


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ

Ο εκλιπών Θεμιστοκλής Λούλης, που υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν γόνος οικογένειας εθνικών ευεργετών και είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ως πολιτικός μηχανικός, ανέγειρε ο ίδιος την πολυκατοικία της οδού Ρηγίλλης 16, σε διαμέρισμα της οποίας ζούσε με τη σύζυγό του Διονυσία.