΄Υποπτο το Avandia για έμφραγμα

ΥΓΕΙΑ

΄Υποπτο το Avandia για έμφραγμα

Εντείνονται τα ερωτήματα για τις παρενέργειες του φαρμάκου Avandia στους διαβητικούς. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, νεότερες μελέτες ομάδας πανεπιστημιακών γιατρών της Αμερικής υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, καθώς το φάρμακο αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κώστας Λουράντος, πρόεδρος της Ενωσης Φαρμακοποιών Αθηνών-Πειραιώς, το Avandia δεν έχει αποσυρθεί από την αμερικανική ούτε από την ευρωπαϊκή αγορά.

«Εξακολουθεί να κυκλοφορεί γιατί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποδέχτηκε ότι η έρευνα δεν ήταν εμπεριστατωμένη. Οι ασθενείς που το παίρνουν να μην ανησυχούν και να απευθύνονται στον γιατρό τους για οποιαδήποτε ενόχληση νιώσουν».

Την ίδια ώρα αποσύρεται το αντιρετροϊκό φάρμακο Viracept από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφέρει σε ανακοίνωσή ο του ΕΟΦ, ενημερώθηκε πρόσφατα από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche σχετικά με επιμόλυνση με επιβλαβή ουσία κατά τη διαδικασία παραγωγής του Viracept (nelfinavir).

Το φάρμακο χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ενηλίκων, εφήβων και παιδιών ηλικίας άνω των 3 ετών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV-1. Οι ασθενείς που λαμβάνουν Viracept θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αμέσως, δεδομένου ότι θα πρέπει να αλλάξουν την αγωγή τους. Η ανάκληση αφορά τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.