Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Ξεκινά το ταξίδι στα αστέρια

Η σέντρα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται την προσεχή Τρίτη, με τις ομάδες να αναζητούν τρόπο να πάρουν τα σκήπτρα από την Μπάγερν.

Ωραίο είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, θεαματικό το γερμανικό, δυνατό το αγγλικό και λαμπερό το ισπανικό. Το πραγματικό ποδόσφαιρο, όμως, αρχίζει τώρα και δεν είναι καν πρωτάθλημα. Το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ θα ανεμίσει ξανά στα γήπεδα όλης της Ευρώπης, στη γιορτή του ποδοσφαίρου που καθηλώνει εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη μέχρι το τέλος Μαΐου. Η φάση των ομίλων σαφώς δεν είναι το «δυνατό χαρτί» της διοργάνωσης, ωστόσο η παρουσία των μεγαλύτερων συλλόγων σε κάθε γκρουπ είναι δέλεαρ τηλεοπτικό, αγωνιστικό και πάνω απ’ όλα οικονομικό. Για παράδειγμα, η τσεχική Πίλσεν δεν έβαλε τυχαία τιμές 102 ευρώ στα εισιτήρια που έδωσε στη Μάντσεστερ Σίτι για το ματς της πρεμιέρας, καθώς ξέρει ότι οι Αγγλοι οπαδοί θα τα αγοράσουν, έστω και… βρίζοντας.

Τα φαβορί για να φτάσουν στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν στη Λισαβόνα στις 25 Μαΐου είναι λίγο πολύ γνωστά. Η «νέα» Μπάγερν του Πεπ Γκουαρντιόλα με το «τίκι τάκα» της εποχής Μπαρτσελόνα, η «νέα» Μπαρτσελόνα του Χεράρδο Μαρτίνο, η πιο «ελιτίστικη» Ρεάλ του Κάρλο Αντσελότι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μετα-Φέργκιουσον εποχή, με τον Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο, η Τσέλσι του… παρελθόντος με τον Ζοζέ Μουρίνιο ξανά στον πάγκο.

Υπάρχει βέβαια και η δεύτερη «φουρνιά» ομάδων που μπορούν να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο τρόπαιο της Ευρώπης. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους που μετά το σκάνδαλο «Calciopolis» είναι πιο σοβαρή από ποτέ ως σύνολο, η Μάντσεστερ Σίτι των δισεκατομμυρίων που μπορούν να αγοράσουν τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, η Μίλαν με τη βαριά φανέλα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει διεκδικήτρια και η περσινή φιναλίστ Ντόρτμουντ που άλλαξε ελάχιστα πράγματα στην ομάδα της. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ δεν σημαίνει όμως μόνο πρεστίζ, αλλά και πολλά χρήματα! Στην περσινή διοργάνωση οι ομάδες που έλαβαν μέρος μοιράστηκαν 904,6 εκατ. ευρώ, με την Μπάγερν να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και την Ντόρτμουντ να ακολουθεί.

Οι Βαυαροί έβαλαν στα ταμεία τους 65,55 εκατ. ευρώ (35,9 από τη συμμετοχή, 19,15 από τα τηλεοπτικά και 10,5 για την κατάκτηση του τροπαίου), ενώ η φιναλίστ πήρε 60,66 εκατ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και τα φετινά ποσά, αφού η ΟΥΕΦΑ δίνει πίσω στους συλλόγους το 75% των χρημάτων που εξασφαλίζει από χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα. Στη λίστα των πιο… ακριβοπληρωμένων από το 1992, όταν ξεκίνησε η διοργάνωση, έως σήμερα φιγουράρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έσοδα 400 εκατ. ευρώ συνολικά σε αυτό το διάστημα. Στη λίστα αυτή βρίσκεται και ο Ολυμπιακός, που είναι στη 17η θέση, με 111,6 εκατ. ευρώ κέρδη από το Τσάμπιονς Λιγκ. 

Μπαίνει με φόρα ο ΠΑΟΚ

Το Τσάμπιονς Λιγκ λάμπει και στρέφει πάνω του τα βλέμματα, αλλά το… μικρό αδερφάκι του παίρνει σειρά την Πέμπτη, στην ευρωπαϊκή προσπάθεια των ομάδων που δεν κατάφεραν να κερδίσουν το πρωτάθλημα. Ανάμεσά τους και ο ΠΑΟΚ που έχασε το τρένο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όχι και της Ευρώπης. Ο «Δικέφαλος» σίγουρα δεν πρόκειται να βγει χαμένος φυσικά από τη διοργάνωση, αφού όχι μόνο μπορεί αγωνιστικά να τα καταφέρει σε έναν βατό όμιλο, αλλά και οικονομικά, αφού τα χρήματα που κερδίζουν πλέον οι ομάδες που συμμετέχουν δεν είναι καθόλου αμελητέα. Πέρυσι τα έσοδα υπολογίζονταν στα 225 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% καταλήγει στους συλλόγους και σε αυτά προστίθενται ακόμη 40 εκατ. ευρώ που… τσοντάρει από τα δικά του έσοδα το Τσάμπιονς Λιγκ και ανεβάζει το ποσό για όλους όσοι νιώθουν… απογοητευμένοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...