Ενα βούλευμα γλυκό σαν... "καραμέλα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το νυχτερινό κέντρο «Καραμέλα».

Ενα βούλευμα γλυκό σαν... "καραμέλα"

Ανατροπή στην υπόθεση της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Καραμέλα» Γιάννη Βουτυράκου φέρνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.      

Επτά μήνες μετά τη σύλληψη του 31χρονου ναυτοδίοπου Χρήστου Λουκόπουλου το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 2008, όταν κατά τη σχηματισθείσα δικογραφία αποπειράθηκε να εκτελέσει τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, την πολυσέλιδη ομολογία-σοκ που έδωσε στην Αστυνομία, όπου κατονόμασε «ομάδα οργανωμένου εγκλήματος» που είχε εκβιάσει ακόμα και τον τραγουδιστή Νίκο Κουρκούλη, την κατάθεσή του που έφερε τον επιχειρηματία του «Μούσες» Μπάμπη Λαζαρίδη να είναι ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας αλλά και άνοιξε πεδίον δόξης λαμπρόν για την ΕΛ.ΑΣ., η οποία συνέλαβε εννιά συνολικά πρόσωπα, το κατηγορητήριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Μέσω του πολυσέλιδου (υπ. αριθμ. 878/2008) βουλεύματος που εξέδωσε το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται πως όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ εγκληματική οργάνωση που έσπερνε τον φόβο και τον τρόμο σε μαγαζιά του λεκανοπεδίου χώνοντας όπλα στο στόμα ιδιοκτητών αλλά και ότι ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό Λουκόπουλος δεν είχε λάβει εντολή να ξεπαστρέψει τον Βουτυράκο.


«Δεν υπάρχουν ενδείξεις»

Παραθέτοντας τα περιστατικά και κάνοντας φύλλο και φτερό τις δεκάδες καταθέσεις της ογκώδους δικογραφίας το Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τον 31χρονο ναυτοδίοπο για τα αδικήματα της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, απόπειρας εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και παράνομης οπλοφορίας, καθώς και τον αστυνομικό Ιωάννη Πιπέρα για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ομως, απαλλάσσει τόσο τον Λουκόπουλο όσο και τους συγκατηγορούμενούς του για τα όσα διαδραματίσθηκαν τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου έξω από το νυχτερινό κέντρο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας τα όσα αρχικά αναφέρθηκαν περί πληρωμένου δολοφόνου, ο οποίος κατ’ εντολήν του Μπάμπη Λαζαρίδη και ενός συνεργάτη του αποπειράθηκε να βγάλει από τη μέση τον Γιάννη Βουτυράκο, του οποίου τις καταθέσεις χαρακτηρίζει αντιφατικές.

«Κατέθεσε τρεις φορές αλλά περιέγραψε διαφορετικά το περιστατικό που έλαβε χώρα μεταξύ αυτού και του Χρήστου Λουκόπουλου. Στην αρχική του κατάθεση, την οποία έδωσε αμέσως μετά το επεισόδιο στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης, αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος πήγε να κάνει μια απότομη κίνηση μέσα από το μπουφάν του, κατόπιν τον ακινητοποίησε και τότε ήρθε ο αδερφός του. Αργότερα, την ίδια ημέρα, σε άλλη κατάθεσή του στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής περιέγραψε το περιστατικό κατ’ άλλο τρόπο και ειδικότερα ότι, μόλις ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε ότι ήταν αυτός, αιφνιδιάστηκε, δεν μίλησε, έκανε μια αστραπιαία κίνηση προς τα δεξιά και τον είδε ξαφνικά να κρατάει όπλο και να θέλει να οπλίσει» αναφέρει το πολυσέλιδο δικόγραφο και συνεχίζει: «Στην ανακρίτρια παρουσιάζει διαφορετικά το γεγονός αναφέροντας ότι, μόλις τον αντιλήφθηκε (σ.σ. ο Λουκόπουλος), άρπαξε το όπλο του, το όπλισε, αλλά πριν προλάβει να πυροβολήσει τον αφόπλισε μαζί με τον αδερφό του και στη συνέχεια τον έβγαλαν έξω από το αυτοκίνητο».

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται ότι η «αληθινή» κατάθεση του Βουτυράκου είναι η πρώτη που λέει ότι είδε το ναυτοδίοπο να κάνει μια απότομη κίνηση μέσα από το μπουφάν του, καθώς με αυτήν ταυτίζονται και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και δη του συνεργάτη του Στέλιου Μαρμαρά αλλά και του αδερφού του Σπύρου Βουτυράκου. Επίσης, η κατηγορία δεν μπορεί να σταθεί, αφού «η παραμονή του Λουκόπουλου έξω από το “Καραμέλα”, η παρακολούθηση του Βουτυράκου και στη συνέχεια η απότομη κίνηση του χεριού του μέσα στο μπουφάν του δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως άμεση αρχή πραγμάτωσης της αντικειμενικής υποστάσεως της ανθρωποκτονίας με πρόθεση».


«Δεν μας εκβίαζε» κατέθεσαν οι επιχειρηματίες

Σημαντικό ρόλο για τη συγκεκριμένη τροπή της υπόθεσης έπαιξαν οι «απαλλακτικές» για τον Λουκόπουλο και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους οι καταθέσεις των επιχειρηματιών που φέρονταν να εκβιάζονταν. Μόλις δύο από αυτούς (μία ιδιοκτήτρια βενζινάδικου και ένας ιδιοκτήτης Internet cafe) υποστήριξαν στην ανακρίτρια πως ο ναυτοδίοπος με την απειλή όπλου τους εκβίαζε και τους αποσπούσε λεφτά. Αλλά και ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης περιέγραψε ενώπιον της δικαστικού λειτουργού τον τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος επιχείρησε να του «πουλήσει» προστασία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει αν ο Λουκόπουλος κρατούσε όπλο και χαρακτήρισε το περιστατικό επιπόλαιο, καθόσον ο άγνωστος άνδρας υπαναχώρησε από το καμαρίνι έπειτα από πέντε λεπτά και έκτοτε δεν δέχθηκε ενόχληση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το βούλευμα που γυρίζει «τούμπα» την υπόθεση προκάλεσε την οξεία αντίδραση της πλευράς του Γιάννη Βουτυράκου. Για «υπόθεση που διεκπεραιώθηκε με επιπολαιότητα και βιασύνη» έκανε λόγο ο δικηγόρος του επιχειρηματία Γιώργος Μπουλούκος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Σημαντικά στοιχεία δεν αξιολογήθηκαν, ούτε καν λήφθηκαν υπόψη, ενώ και η παράλειψη διενέργειας όχι απλώς ενδεδειγμένων αλλά αναγκαίων ανακριτικών πράξεων δημιουργεί εύλογες απορίες ακόμη και επιφυλάξεις για την ευκολία της κρίσης».

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Το νυχτερινό κέντρο «Καραμέλα».
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ο Χρήστος Λουκόπουλος (αριστερά) με τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Καραμέλα» Γιάννη Βουτυράκο (δεξιά).
Ο επιχειρηματίας Μπάμπης Λαζαρίδης.