Τίτλοι τέλους για τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν

ΚΟΣΜΟΣ

Τίτλοι τέλους για τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Ηρεμα και γαλήνια, αντίθετα δηλαδή με τις ταινίες του αλλά και τη ζωή του, έφυγε χθες ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών στο σπίτι του στο νησί Φουρέ.

Αλληλοσπαρασσόμενα ζευγάρια, μονομαχίες με το θάνατο, η απουσία του Θεού, αλλά και η μαγεία της ζωής ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της δουλειάς του Σουηδού μετρ του σινεμά, ο οποίος δημιούργησε ένα έργο μεγάλου συναισθηματικού πλούτου, φέρνοντας στο φως την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα. Γιος πάστορα, ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ελαβε αυστηρή και ασκητική ανατροφή, από την οποία προσπαθούσε αδιάκοπα να απελευθερωθεί. Τα παιδικά του χρόνια, τα οποία χαρακτήριζε «οδυνηρά και περιπλεγμένα», τον σημάδεψαν βαθιά και άφησαν τα ίχνη τους στο έργο του, που περιστρέφεται γύρω από στιγμές κρίσης.

Το 1976 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία για φορολογικούς λόγους, αλλά αργότερα επέστρεψε στη Σουηδία και το 1982 γύρισε το «Φάνι και Αλέξανδρος», το μεγαλοπρεπές έργο για την παιδική του ηλικία και για το πάθος του για το θέαμα, που τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία Οσκαρ. Το 2003 γύρισε το «Σάραμπαντ» για τη σουηδική τηλεόραση.

Μετά το θάνατο της τελευταίας συζύγου του, Ινγκριντ Μπέργκμαν, το 1995, ο Μπέργκμαν έμενε μόνος το μεγαλύτερο διάστημα στο νησί Φουρέ στη Βαλτική. Είχε παντρευτεί άλλες τέσσερις φορές και είχε αποκτήσει εννέα παιδιά.