Οι Βρετανοί πρόδωσαν το «καρφί» τους στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί πρόδωσαν το «καρφί» τους στις ΗΠΑ

Θέλησε να έχει την ησυχία του δίνοντας πληροφορίες στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Αντί όμως της κουβέντας με τους πράκτορες της ΜΙ5, στο υπόγειο γνωστού εστιατορίου γρήγορου φαγητού, στο Κένζικτον του Λονδίνου, ο Μπισέρ αλ Ράουι κατέληξε στις φυλακές της Καμπούλ κρατούμενος των Αμερικανών, και από εκεί το Γκουαντάναμο, χωρίς μάλιστα να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Τώρα που απελευθερώθηκε, αποκαλύπτει ότι οι Βρετανοί τον πρόδωσαν στέλνοντας στους Αμερικανούς ένα μήνυμα ότι δήθεν είχε στην κατοχή ένα χρονομετρητή που θα χρησίμευε στην κατασκευή βόμβας.

Σ' ένα επαγγελματικό ταξίδι του στην Γκάμπια, προτού καν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ο Μπισέρ συνελήφθη και λίγο αργότερα ήταν ένας από τους επιβάτες των αεροσκαφών με τα οποία η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία σε φυλακές χωρών όπου δεν θα μπορούσε να τους εντοπίσει κανείς. Ηταν πριν από πέντε χρόνια, και από αυτά, τα τεσσεράμισι τα πέρασε στην Καμπούλ και τη βάση-φυλακή του Γκουαντάναμο.

Οπως καταγγέλλει, αν και είχε βοηθήσει σημαντικά την ΜΙ5, εκείνοι τον πρόδωσαν θεωρώντας το φορτιστή τηλεφώνου και κάποια καλώδια που είχε στη βαλίτσα ως αποδεικτικά της σχέσης του με τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί δεν άφησαν την ευκαιρία να χαθεί. Δεμένο με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια, τον επιβίβασαν σ' ένα αεροπλάνο και τον μετέφεραν στην αφγανική πρωτεύουσα. Εκεί τον ανέκριναν χρησιμοποιώντας όλες τις «γνωστές» μεθόδους τους. Στη συνέχεια, μ' ένα άλλο αεροπλάνο μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, όπου η κατάσταση έγινε απλώς χειρότερη.

Σήμερα κινδυνεύει με απέλαση από τη Βρετανία, ενώ έχει καταδικαστεί ερήμην για τρομοκρατία στην Ιορδανία, απ’ όπου προέρχεται. Αρα, δεν έχει πατρίδα...