Η ηλιοθεραπεία βλάπτει το DNA και προκαλεί καρκίνο

ΥΓΕΙΑ

Η ηλιοθεραπεία βλάπτει το DNA και προκαλεί καρκίνο

Το μαυρισμένο δέρμα είναι για πολλούς το ύψιστο ζητούμενο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ομως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πολλή ηλιοθεραπεία μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει ακόμα και όγκους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενέργεια που φτάνει στο σώμα από τον ήλιο κάνει καλό στο δέρμα, στη διάθεση και στα οστά» λέει ο Μαρτσέλο Μόντι, δερματολόγος από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται σε μικρές δόσεις, γιατί η αυξημένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο».

Σύμφωνα με στοιχεία, το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα στους απόγονους των baby-boomers, αυτούς που γεννήθηκαν από το 1945 μέχρι το 1965 και από μικροί έχουν εκτεθεί στον ήλιο χωρίς προστασία με την ιδέα ότι η ηλιοθεραπεία κάνει μόνο καλό. «Οι βλάβες προκαλούνται από το ενεργειακό φορτίο των φωτονίων, που διαπερνά την επιδερμίδα και τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, επιφέροντας μια σειρά αλλοιώσεων σε όλα τα είδη κυττάρων που είναι σε θέση να δέχονται την ενέργεια των φωτονίων (τα λεγόμενα χρωμοφόρα). Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλες επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία, αρκεί να σκεφτεί ότι το πιο σημαντικό χρωμοφόρο είναι το DNA» εξηγεί ο Βιτσέντσο Ντε Τζόρτζι από το Τμήμα Δερματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Ενάντια στην επίθεση που δέχεται το γονιδίωμά του, το δέρμα δραστηριοποιεί ένα εξελιγμένο αμυντικό μηχανισμό, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μελανίνη. Η χρωστική αυτή ουσία, πέρα από το να λειτουργεί ως ασπίδα της επιδερμίδας, ενεργοποιεί τη διαδικασία επανόρθωσης των βλαβών χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της. Οταν όμως το σύστημα άμυνας του δέρματος δεν λειτουργεί επαρκώς, τότε αρχίζει να γίνεται αισθητή η γήρανση της επιδερμίδας και στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζονται δερματικοί όγκοι. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι ειδικοί της κοσμετολογίας έχουν ξεκινήσει εκτενείς έρευνες για να επέμβουν στη φυσική διαδικασία προστασίας του δέρματος, εντοπίζοντας ουσίες που δραστηριοποιούν την παραγωγή της μελανίνης, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη έκθεσης στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ