Είδος προς εξαφάνιση το... νερό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Είδος προς εξαφάνιση το... νερό!

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας κάνει αισθητή την παρουσία του για μία ακόμη φορά στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές βλέπουν τους ταμιευτήρες τους να αδειάζουν. Ο νομός Κυκλάδων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο λεκανοπέδιο τα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 27% σε σχέση με πέρυσι. Στο Θεσσαλικό κάμπο ξέσπασε «πόλεμος» για τα νερά του Πηνειού.

Το νερό νεράκι κινδυνεύουν να πουν τους επόμενους μήνες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με το ρεκόρ κατανάλωσης νερού που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες του καύσωνα έχει σημάνει συναγερμό στους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Κύριος λόγος, η έλλειψη βροχοπτώσεων, που παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά περίπου 20% στη δυτική Ελλάδα και πάνω από 60% στην ανατολική. Οπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις της εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των αποθεμάτων σε Μόρνο, Υλίκη, Μαραθώνα και Εύηνο έφτανε τα 948 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας μείωση 27% σε σχέση με τις απολήψιμες ποσότητες υδάτων του προηγούμενου χρόνου (21% την ίδια περίοδο το 2005 και το 2004 και 17% το 2003).

Στην Αττική το ποσοστό μείωσης των βροχοπτώσεων σε σχέση με το 2006 ξεπέρασε το 50% (63% τους κρίσιμους μήνες από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο).

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα υδάτινα αποθέματα που εισχώρησαν στον υδροφόρο ορίζοντα ήταν ελάχιστα, καθώς οι βροχές του Οκτωβρίου ήταν καταρρακτώδεις. Το ίδιο συνέβη και το Μάιο, οπότε είχαμε 79 χιλιοστά βροχής. Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζεται και ο δείκτης ζήτησης νερού στην Αθήνα, καθώς φτάνει το 130% των διαθέσιμων πόρων.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός Κυκλάδων λόγω λειψυδρίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Κίμωλο, όπου από τη Δευτέρα δεν υπάρχει νερό. Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού, που ζητούν να αυξηθούν τα δρομολόγια των υδροφόρων πλοίων και να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα αφαλάτωσης.

Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει έως και 200 μέτρα και υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης λόγω των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης.

Στα σύνορα των νομών Λάρισας και Τρικάλων διεξάγεται μια πρωτότυπη σύγκρουση με μήλον της Εριδος τη ροή των υδάτων του Πηνειού. Μήνυση κατά του δημάρχου Φαρκαδόνας, του δημοτικού συμβουλίου και παντός υπευθύνου αποφάσισε να καταθέσει χθες η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού για την κατασκευή παράνομων φραγμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να μη φθάνει νερό στη Λάρισα για το πότισμα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα 55.000 στρέμματα του νομού.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ