Δείχνει κάλπες η "σύνταξη των φτωχών"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δείχνει κάλπες η "σύνταξη των φτωχών"

Αρωμα εκλογών αποπνέει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ασχοληθεί αυγουστιάτικα με τις ουσιαστικές λεπτομέρειες της Εθνικής Κατώτατης Σύνταξης, που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Η «σύνταξη των φτωχών» συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με τον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα και, όπως όλα δείχνουν, η κατώτατη σύνταξη θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2008 και θα ανέρχεται στα 550 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι της θα ανέρχονται στις 500.000. Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα προικοδοτηθεί αρχικά με δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να κατατεθεί και να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα της Βουλής εντός του Αυγούστου. Η ταχεία κατάθεση του νομοσχεδίου προκαλεί αίσθηση, καθώς ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα ακόμη σημάδι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αργήσει να ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η καθιέρωση της επονομαζόμενης και «σύνταξης του φτωχού» αναζωπυρώνει τα σενάρια που θέλουν τις εκλογές να γίνονται στα τέλη Σεπτέμβρη, με πιθανότερες ημερομηνίες την 23η ή την 30ή του μηνός.

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού θα διαφανούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε θα επιστρέψει στην Αθήνα. Αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν προκηρύξει εκλογές, τότε θα περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το πακέτο των παροχών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής έχει στα χέρια του φάκελο από το οικονομικό επιτελείο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

- Αύξηση των αγροτικών συντάξεων, για να υπάρξει κατώτατη σύνταξη βάσης.

- Εξέταση εκ νέου των ρυθμίσεων για τα πανωτόκια των αγροτών ούτως ώστε να απαλλαγούν ευκολότερα από αυτό το βραχνά.

- Χορήγηση επιπλέον επιδομάτων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ.

- Καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων στήριξης μακροχρόνια ανέργων.

- Κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ειδικά μέτρα για ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών που κατοικούν σε ζώνες αποβιομηχάνισης.

- Περαιτέρω αύξηση του αφορολογήτου ορίου προς όλους τους Ελληνες.

- Σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης.

- Στην αλλαγή του ασφαλιστικού που θα γίνει δεν θα αυξηθούν τα γενικά ηλικιακά όρια, ούτε και θα υπάρξει γενική αύξηση εισφορών.

- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. πώληση ενός τμήματος της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λιμανιών και αεροδρομίων). Το σίγουρο είναι ότι για φέτος τουλάχιστον δεν προβλέπονται άλλες αποκρατικοποιήσεις. Οι όποιες μετοχοποιήσεις θα γίνουν και πάλι από τις αρχές του 2008. Οπότε και μπορεί να έχουμε νέα κυβέρνηση...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ