Ενας φιλόσοφος-κλοσάρ στη σκιά της Ακρόπολης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενας φιλόσοφος-κλοσάρ στη σκιά της Ακρόπολης

Ενας μποέμ άστεγος μιλάει με τα αστέρια! Εχει για κρεβάτι ένα πεζούλι. Οταν κρυώνει τυλίγεται με την «κουβέρτα του ουρανού», ενώ οικογένειά του είναι τα αδέσποτα της Πλάκας. Ο Γιάννης ή αλλιώς Γιόχαν (όπως τον φώναζαν στο Βέλγιο, από όπου και κατάγεται) βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές και από τότε αποφάσισε να ζήσει στους πρόποδες της Ακρόπολης σαν αρχαίος φιλόσοφος.
«Δεν χρειάζεται να κοιμάμαι σε σπίτι. Εάν γίνει σεισμός, δεν ανησυχώ για το αν θα πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μου, δεν με νοιάζει αν θα κλειδώσω την πόρτα μου και δεν έχω σκοτούρες. Δεν θέλω να κουβαλάω τίποτα πίσω μου». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη όταν τον πλησιάσαμε για να μάθουμε... τι μέρος του λόγου είναι.

Αφορμή που μας κίνησε την περιέργεια στάθηκε ένα κομμάτι φαγωμένου χαρτονιού που βρήκαμε μπροστά μας, καθώς περιδιαβαίναμε τα στενά της Πλάκας.

«Τα χρήματα είναι για να ταΐζω τα ζώα», έγραφε και από πάνω ήταν κολλημένη η φωτογραφία του Γιάννη με ένα λυκόσκυλο. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσουμε να ξετυλίξει το νήμα της ζωής του. Ψηλός, γεροδεμένος, με ροδαλό πρόσωπο, μακριά μαλλιά και πυκνά γένια, έμοιαζε με ναυαγό στο κέντρο της Αθήνας. Σήμα κατατεθέν του ήταν το παραδοσιακό ελληνικό καπελάκι με τη φούντα που πουλάνε τα τουριστικά μαγαζιά της περιοχής.

«Είμαι από το Βέλγιο. Πριν από περίπου είκοσι χρόνια είχα έρθει μόνος μου στην Ελλάδα για διακοπές. Τότε με λήστεψε ένας Βρετανός και έμεινα χωρίς δεκάρα πάνω μου. Περιφερόμουν για να βρω λεφτά. Τότε κατάλαβα πως μου αρέσει να ζω ελεύθερος, χωρίς χρήματα και προβλήματα. Λεφτά χρειάζομαι μόνο για να μπορώ να ταΐζω τα ζωάκια μου και να τρώω και εγώ λίγο, για να μην πεινάω. Φτιάχνω μικρά δίχτυα, από αυτά που παίρνουν οι γυναίκες στα ψώνια τους, και τα πουλάω».

Οσο μιλούσε το πρόσωπό του ήταν χαρούμενο και φωτεινό. Δεν έδινε την εντύπωση ενός ταλαιπωρημένου ανθρώπου που η ανάγκη τον έκανε άστεγο. Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει οικογένεια, απάντησε: «Εχω μια κόρη στο Βέλγιο και τίποτα άλλο. Οικογένειά μου τώρα είναι ο Αργος και το Αλητάκι» τόνισε, δείχνοντάς μας το αδέσποτο σκυλί που περιφερόταν συνεχώς γύρω του και τον μικρό κεραμιδόγατο που τριβόταν στα πόδια του.

Οσο για το αν κρυώνει το χειμώνα και αν θα ήθελε ένα ζεστό σπιτικό, η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ κρύο. Δεν θέλω σπίτι. Μου αρέσει η ελευθερία μου!» 


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΦΩΤ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛΦωτ. 1: Ο φιλόσοφος Γιόχαν παρέα με τους μοναδικούς φίλους του, τον Αργος και το Αλητάκι.

 Φωτ. 2: «Τα χρήματα είναι για να ταΐζω τα ζώα», γράφει στο χαρτόνι.