Ανακαλούνται 1,5 εκατ. γνωστά παιδικά παιχνίδια!

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλούνται 1,5 εκατ. γνωστά παιδικά παιχνίδια!

Ενάμισι εκατομμύριο παιχνίδια της γνωστής εταιρείας Fisher Price, θυγατρικής της Μatel, κυκλοφορούν στην αγορά και απειλούν την υγεία των παιδιών που θα τα πιάσουν στα χέρια τους. Η αποκάλυψη έγινε από την ίδια την εταιρεία, η οποία αποφάσισε την ανάκλησή τους. Αιτία είναι η συγκέντρωση υπερβολικής ποσότητας μολύβδου στο χρώμα με το οποίο έχουν βαφτεί τα παιχνίδια, που είναι κατασκευασμένα σε εργοστάσια στην Κίνα. Την κατασκευή τους είχε αναλάβει ο Κινέζος εργολάβος της εταιρείας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο οποίος χρησιμοποίησε μία μη εγκεκριμένη βαφή.

Ανάμεσα στα παιχνίδια που ανακλήθηκαν, είναι ο Ελμο (φωτ.), το Μεγάλο Πουλί και η Ντόρα η εξερευνήτρια, δημοφιλείς χαρακτήρες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων παιχνιδιών είχαν διατεθεί στις ΗΠΑ, αλλά μόνο το 30% από αυτά έφτασε στα ράφια. Τα υπόλοιπα διατέθηκαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Βρετανίας, του Καναδά και του Μεξικού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έμαθε για το πρόβλημα στις αρχές Ιουλίου και ότι συνεργάζεται με το δίκτυο της λιανικής πώλησης για να εντοπιστούν τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί και να απομακρυνθούν από τα ράφια, ενώ παράλληλα παρεμβαίνει σε φορτία που μπαίνουν στις ΗΠΑ για να αποτρέψει τη διοχέτευσή τους στην αγορά.

Η Μatel αρνήθηκε να κατονομάσει τον Κινέζο συνέταιρό της λέγοντας ότι δουλεύει μαζί του για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, αλλά έκανε γνωστό ότι διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί το πώς η βαφή χρησιμοποιήθηκε στα παιχνίδια. Πάντως, εκπρόσωπός της δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνέχισης της συνεργασίας με τον εν λόγω εργολάβο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ο μόλυβδος έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας στα παιδιά, ανάμεσα στα οποία οι μαθησιακές δυσκολίες και η μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.