Παιδικές πινελιές ενάντια στα εγκλήματα

ΚΟΣΜΟΣ

Παιδικές πινελιές ενάντια στα εγκλήματα

Απόδειξη για τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στο Νταρφούρ θα γίνει η αποτύπωση της ψυχής μικρών παιδιών που έζησαν τον τρόμο, χωρίς να έχουν ελπίδα. Πεντακόσιες ζωγραφιές παιδιών από την εμπόλεμη ζώνη της επαρχίας του Σουδάν θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εις βάρος των σουδανικών δυνάμεων.

Το υλικό της μαρτυρίας των παιδιών, πολλά από τα οποία δεν είναι μεγαλύτερα των οκτώ ετών, προέκυψε τυχαία, όταν μια υπέρμαχος της ειρήνης έδωσε στα παιδιά χαρτιά, μολύβια και χρώματα, για να απασχοληθούν όσο εκείνη μιλούσε με τις μητέρες τους, στο Τσαντ, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τον όλεθρο. Κι ενώ η Αννα Σμιτ, ερευνήτρια της οργάνωσης Waging Peace, περίμενε αποδείξεις από τις μητέρες, τα παιδιά ήταν εκείνα που πρόσφεραν στοιχεία. Τα περισσότερα δεν ήξεραν να γράψουν και να διαβάσουν. Ηξεραν όμως να ζωγραφίζουν κι έτσι αποτύπωσαν όσα είχαν ζήσει στην πατρίδα που εγκατέλειψαν.

Στις ζωγραφιές απεικονίζονται τανκ του σουδανικού στρατού, αεροπλάνα κι ελικόπτερα να εξαπολύουν ενορχηστρωμένη επίθεση και τους άμαχους να προσπαθούν να αμυνθούν με τόξα και βέλη. Οι ζωγραφιές αποτελούν αδιάσειστο στοιχείο εκείνου που η σουδανική κυβέρνηση αρνείται και διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε εξαπέλυσε επιθέσεις στο Νταρφούρ. Στην αποτύπωση ψυχής των παιδιών υπάρχουν ακόμη εικόνες βομβαρδισμών, σπίτια που πυρπολούνται και χωριά που καταστρέφονται. Δεν λείπουν επίσης αποκεφαλισμοί, πτώματα να κείτονται σε λίμνες αίματος και αλυσοδεμένες γυναίκες να απομακρύνονται από τις εστίες τους. Δεν λείπουν ούτε οι ομαδικοί τάφοι...

Πολλά από τα παιδιά που ζωγράφισαν δεν έχουν πατεράδες ή αδελφούς. Οι ενήλικοι άντρες και οι έφηβοι σφαγιάστηκαν. Μέχρι και οχήματα με σημαίες του Σουδάν έχουν ζωγραφίσει οι μικροί μάρτυρες της φρίκης, που έβλεπαν τους Σουδανούς στρατιώτες να κάνουν ωμότητες.
Οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που αποδέχτηκαν τις ζωγραφιές ως αποδεικτικό υλικό, δεν μιλούν καν για ενδείξεις. Μιλούν για «φωτογραφικές» αποδείξεις του συνεχούς εγκλήματος.

Στη φωτογραφία, μια από τις παιδικές ζωγραφιές που απεικονίζουν τις θηριωδίες του καθεστώτος στο Σουδάν.