Το φαινόμενο του θερμοκηπίου χτυπάει (και) τις μέλισσες

ΚΟΣΜΟΣ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου χτυπάει (και) τις μέλισσες

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου των μελισσών βιώνουν οι μελισσοκόμοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι παρατηρούν απογοητευμένοι να μειώνεται με ρυθμούς μαθηματικής προόδου η παραγωγή τους, αλλά και τα μελίσσια τους. Τι φταίει; Και σε αυτή την περίπτωση ο κακός μας ο καιρός!

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές τις οποίες συνεπάγεται έχουν επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων, αλλά ακόμη και την κοινόβια ζωή των μελισσών. Οι μελισσοκόμοι έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τις συνέπειες και βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό. Η παραγωγή του μελιού, ιδιαίτερα εκείνου που γίνεται από τη γύρη των ανθέων, έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά. Από τη μια η ανομβρία, από την άλλη η πρόωρη ανθοφορία δυσκολεύουν κατά πολύ τη δουλειά των μελισσών. Η παραγωγή μελιού από κωνοφόρα δέντρα έχει επίσης μειωθεί αρκετά. Τα δέντρα που από τα λουλούδια τους συλλέγουν γύρη οι μέλισσες και τα οποία ανθίστανται ακόμη στις αλλαγές του καιρού είναι μόνο τα εσπεριδοειδή.

Και σαν να μην έφταναν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ήρθαν και τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα και ολοκλήρωσαν το έργο τους. Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται δραματικά, ιδιαίτερα μετά τον ψεκασμό των αγρών με πάνω από εκατό είδη εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Πολλές μέλισσες πέφτουν στο πεδίο της μάχης με τα χημικά, αφήνοντας έρημες τις κυψέλες.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ