Τα πρώτα δόντια των παιδιών "ασπίδα" για τον καρκίνο

ΥΓΕΙΑ

Τα πρώτα δόντια των παιδιών "ασπίδα" για τον καρκίνο

Τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες θα μπορούν να θεραπεύουν οι επιστήμονες σε ενήλικες από τους οποίους θα έχουν κρατήσει τα νεογιλά δόντια τους. Από αυτά θα εξάγουν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία -ως γνωστόν- μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος κύτταρο.

Η εταιρεία BioEden χρεώνει περίπου 1.500 ευρώ τους γονείς που θέλουν να προχωρήσουν στη φύλαξη των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το μόνο που έχουν να κάνουν οι γονείς, είναι να τοποθετήσουν τα πρώτα δόντια των τέκνων τους σε ένα ποτήρι με γάλα, μέχρι να τα στείλουν στο εργαστήριο της BioEden.

Μόλις οι επιστήμονες λάβουν τα δόντια, εγχέουν ένα διάλυμα αλατόνερου, που συμβάλλει στην απομόνωση των κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια εντοπίζονται με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου και αναπτύσσονται, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι βλαστοκύτταρα. Τότε εξάγονται από το εσωτερικό των δοντιών, τοποθετούνται σε δύο δοκιμαστικούς σωλήνες και καταψύχονται μέσα σε υγρό άζωτο. Ο ένας σωλήνας αποθηκεύεται στα κεντρικά γραφεία της BioEden, στο Οστιν, και ο άλλος σε ένα κρυφό εργαστήριο για λόγους ασφαλείας.

Τα βλαστοκύτταρα παραμένουν αποθηκευμένα μέχρι το παιδί να τα χρειαστεί για τη θεραπεία τυχόν ασθένειας που μπορεί να εμφανίσει όταν ενηλικιωθεί. Ετσι, δεν θα υπάρχει κίνδυνος απόρριψης, αφού τα κύτταρα θα προέρχονται από το δικό του σώμα.

Κορυφαίοι επιστήμονες βλαστοκυττάρων υποστήριξαν την επαναστατική αυτή τεχνική, αφού τα κύτταρα εξάγονται και αναπτύσσονται ευκολότερα σε σχέση με αυτά που λαμβάνονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου. Ο ιατρικός διευθυντής της εταιρείας BioEden δήλωσε: «Αν και οι έρευνες σχετικά με τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, μέχρι να έρθει η στιγμή που αυτά τα παιδιά θα χρειαστούν κάποια θεραπεία, θα έχει προχωρήσει πολύ η επιστήμη». Ο ειδικός βλαστοκυττάρων, δόκτωρ Κρις Μέισον, από το Πανεπιστήμιο Κόλιτζ του Λονδίνου, τόνισε ότι αυτή είναι μία πιθανή πηγή «αναγεννητικής ιατρικής» για το μέλλον.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ