Εμφανίστηκαν τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλλονιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμφανίστηκαν τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλλονιά

Στην Κούλουρη πήγε η ψυχή των Κεφαλλονιτών καθώς τα θαυματουργά φιδάκια της Παναγίας άργησαν να εμφανιστούν κατά δύο 24ωρα. Οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου και των Αργινίων, όπου εμφανίζονται τα συγκεκριμένα ερπετά, ανακουφίστηκαν προχθές το βράδυ όταν βρέθηκαν τα δύο πρώτα φιδάκια.

Πολλοί σκέφτηκαν πως η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει πριν από λίγες μέρες έγινε αιτία να μη βγουν τα φιδάκια, αλλά προχθές οι φόβοι τους διαλύθηκαν.

Τα θαυματουργά φιδάκια της Παναγίας φέρουν μικρούς μαύρους σταυρούς στο κεφάλι και στη γλώσσα τους. Εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου στα χωριά της νοτιοδυτικής Κεφαλλονιάς. Οι κάτοικοι τα μαζεύουν από τους δρόμους για να μην ποδοπατηθούν, τα βάζουν σε βάζα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία. Τα φιδάκια αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα και κάθε πιστός μπορεί να τα πιάσει άφοβα.

Η παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σ’ ένα σκίνο μετά την εμφάνιση πύρινης φλόγας. Στο σημείο εκείνο οι χωρικοί έχτισαν εκκλησία και αργότερα ανοικοδομήθηκε η γυναικεία μονή της Παναγίας Λαγκουβάρδας. Κάποια στιγμή στα μέσα του 16ου αιώνα, σε μια επιδρομή του πειρατή Μπαρμπαρόσα, οι μοναχές που ζούσαν εκεί προσευχήθηκαν στην Παναγία και της ζήτησαν να τις προστατέψει από τους επιδρομείς.

Οταν οι πειρατές έφθασαν στο μοναστήρι, το έζωσαν φίδια κι έτσι τράπηκαν σε φυγή. Λέγεται ότι η Παναγία μετέτρεψε τις μοναχές σε ακίνδυνα φιδάκια, τα οποία κάθε χρόνο βγαίνουν στις δύο εκκλησίες των Αργινίων και του Μαρκόπουλου Κεφαλλονιάς και πηγαίνουν στην εικόνα της Θεομήτορος. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι τις μοναδικές δύο φορές που δεν εμφανίστηκαν τα φιδάκια ακολούθησε μεγάλο κακό. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1940 και η άλλη το 1953, όταν έγινε ο πιο καταστροφικός σεισμός στο νησί.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ