Ο 12χρονος διάδοχος του Παγκανίνι

ΚΟΣΜΟΣ

Ο 12χρονος διάδοχος του Παγκανίνι

Είναι 12 ετών και οι κριτικοί κλασικής μουσικής τον θεωρούν διάδοχο του Νικολό Παγκανίνι. Ο Στέφανο Μάχνα, Ιταλός λιβανικής καταγωγής, έχει ήδη κερδίσει σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού.

Στις αρχές του καλοκαιριού, την ημέρα της αποφοίτησής του από ωδείο της Ρώμης, ο Στέφανο έπαιξε το Κονσέρτο σε Ρε Μινόρε, έργο 47 του Σιμπέλιους, τόσο καλά που ο πρόεδρος της επιτροπής έβαλε τα κλάματα και του έβαλε το μεγαλύτερο βαθμό που έχει πάρει βιολιστής από ωδείο.

Εκείνος χάρηκε βέβαια για την τιμή που του έγινε, αλλά δεν θεώρησε ότι έκανε και κάτι τόσο σπουδαίο. Το βιολί γι’ αυτόν είναι η ζωή του και μαθαίνει τόσο εύκολα τα κομμάτια που οι άλλοι βιολιστές τα έχουν χάσει μαζί του.

Το παιδί θαύμα, όπως εξηγεί η μητέρα του, ήταν 14 μηνών όταν άρχισε να χτυπάει με τα δάχτυλά του το πιάνο, ενώ σε ηλικία 2,5 ετών εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ όταν είδε ένα βιολί σε μία βιτρίνα, που άρχισε να χτυπάει με τις γροθιές του το τζάμι για να πείσει τους γονείς του να του το αγοράσουν. Εκείνοι επειδή είχαν παρατηρήσει ότι είχε τάση στη μουσική δεν του χάλασαν το χατίρι.

Από τότε η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Ο Στέφανο όμως, αν κι έχει πάρει βραβεία, παραμένει προσγειωμένος και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο σχολείο, στο ωδείο και το κολυμβητήριο. Η κολύμβηση είναι ένα ακόμη μεγάλο πάθος του.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ