"Καθίστε φρόνιμα στα Μάλια"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Καθίστε φρόνιμα στα Μάλια"

Το καμπανάκι του κινδύνου στους «ταραξίες» τουρίστες που κάνουν διακοπές στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης, ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα έχουν αυστηρότερη αντιμετώπιση από την Αστυνομία, έκρουσε η τοπική κοινωνία του νησιού. Κάτοικοι, καταστηματάρχες και παράγοντες των Μαλίων απηύθυναν την αυστηρή αυτή προειδοποίηση ύστερα από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν είκοσι τουρίστες που είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Τα Μάλια, που είναι γνωστά στη Βρετανία ως η «πρωτεύουσα του πάρτι» όσον αφορά την Ελλάδα, έχουν αποκτήσει φήμη ως το μέρος όπου γίνονται καβγάδες, βιασμοί, αλλά και βίαια εγκλήματα. Φυσικά, η πιο διαδεδομένη συνήθεια των τουριστών είναι το κρόουλινγκ, δηλαδή οργανωμένες ομάδες περίπου πεντακοσίων ατόμων οι οποίες «σέρνονται» από μπαρ σε μπαρ και πίνουν αλκοόλ. Οπως είπε ο δήμαρχος Μαλίων, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, το κρόουλινγκ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ορισμένων ταξιδιωτικών γραφείων με νυχτερινά μαγαζιά: «Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο μόνο τα βράδια, οπότε το αλκοόλ προσφέρεται απλόχερα και σε εξευτελιστικές τιμές. Τα κρούσματα αυτά παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις και, φυσικά, θέτουν τα οικονομικά συμφέροντα σε κίνδυνο».

Ο ίδιος είπε ότι ήρθε η ώρα για την Αστυνομία της Κρήτης και την κεντρική κυβέρνηση να γίνουν πιο σκληρές και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από τη ρίζα του: «Ηδη έχουν ξεκινήσει πιο εντατικοί έλεγχοι από την Αστυνομία, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κλπ.». Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες είχαν κλείσει τον κεντρικό οδικό άξονα της Κρήτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κόλαση» που επικρατεί τα βράδια στα Μάλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Express» επισημαίνεται ότι ολοένα και περισσότερες Βρετανίδες βιάζονται και όλο και πιο πολύ Βρετανοί μεταφέρονται σε νοσοκομεία στην Ελλάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με έκθεση ξένων γραφείων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται διάφορα περιστατικά με δυστυχήματα και ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια διακοπών τουριστών σε νησιά της Ελλάδας.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Φωτ.:Οι κάτοικοι των Μαλίων, στην Κρήτη, σε προηγούμενη διαμαρτυρία τους.