Ενα εκκλησάκι για τα θύματα της Helios!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετοιμάζονται και νέες αγωγές από τους

Ενα εκκλησάκι για τα θύματα της Helios!

Και νέες αστικές αγωγές από τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας πριν από δύο χρόνια στο Γραμματικό, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εταιρείας Helios και της Boeing, αναμένεται να κατατεθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Ηδη σε εξέλιξη βρίσκονται 23 αγωγές συγγενών οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες για την τραγωδία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, στην Helios και στην Boeing, την κατασκευάστρια εταιρεία του μοιραίου αεροσκάφους.

Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα κανείς υπεύθυνος δεν έχει καθίσει στο εδώλιο, καθώς η Αστυνομία της Κύπρου δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνά της, με αποτέλεσμα οι συγγενείς να θεωρούν πως αυτή η καθυστέρηση είναι σκόπιμη ώστε να μην αποδοθεί δικαιοσύνη.

Συγγενείς και φίλοι των 121 ψυχών που χάθηκαν άδικα τέλεσαν μνημόσυνα, ενώ τρισάγιο πραγματοποιήθηκε, όπως θα γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Helios. Μάλιστα, λίγα μέτρα από το σημείο της πτώσης έχει ανεγερθεί εκκλησάκι, καθώς και ένας ξύλινος σταυρός, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες των θυμάτων αλλά και λόγια πόνου γραμμένα από τους συγγενείς.

Στο πλευρό των συγγενών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Ακριβός Τσολάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους. Μάλιστα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επικύρωσε τις υποδείξεις του Ακριβού Τσολάκη και θα τις εντάξει στην αμερικανική νομοθεσία.

Επίσης, από το πόρισμα αυξήθηκε ο συντελεστής ασφάλειας των πτήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσολάκης έχει γράψει βιβλίο -αναμένεται σε μερικούς μήνες η δημοσιοποίησή του- στο οποίο αναφέρει όλα όσα έζησαν εκείνος και οι εμπειρογνώμονες συνάδελφοί του, αλλά και τη σχέση που δημιούργησε με τους συγγενείς των θυμάτων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
φωτ: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΙΘΦΟΥΛ