Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Νέος Αττίλας στη μαρτυρική Μεγαλόνησο

Ημέρες κατοχής στην Κύπρο μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων και τον «θάνατο» της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε μια οδυνηρή πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας η Κύπρος και η τρόικα. Τους όρους της συμφωνίας, που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστοί, επικύρωσε σε συνεδρίασή του (ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) το Eurogroup. Η συμφωνία αφορά μόνο το τραπεζικό σύστημα, αφού σε αυτό στηρίζεται κατά 40% η κυπριακή οικονομία. Μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται, «αλλά με τις τράπεζες στο θυσιαστήριο, όλα είναι πιθανά» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Σε γενικές γραμμές η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την κυπριακή οικονομία για την κάλυψη των δημοσιονομικών της αναγκών. 2. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης για πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος. 3. Διασφαλίζει όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 4. Κούρεμα άνω του 30% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. 5. Βάζει λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα.

Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προϋποθέτουν έγκριση του κυπριακού Κοινοβουλίου. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί με τα νομοσχέδια που πέρασαν πριν από τέσσερις μέρες στην Κύπρο, ύστερα από πιέσεις της ευρωζώνης. Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις δώδεκα ωρών, η Κύπρος συμφώνησε τελικά με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα αιματηρό σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού της τομέα, που όμως τη «γονατίζει». Η συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου ο Κύπριος πρόεδρος απείλησε με παραίτηση, ξεκίνησε με έξι ώρες καθυστέρηση και διήρκεσε μόλις μία ώρα, αφού τα περισσότερα σημεία είχαν προσυμφωνηθεί στο σκληρό παρασκήνιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαβουλεύσεις μάλιστα του κ. Αναστασιάδη με την τρόικα και τους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών που κλήθηκαν απλώς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Το μέγεθος του πόσο οδυνηρή είναι η απόφαση για τον κυπριακό λαό φανερώνει η ικανοποίηση της Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι «διασφαλίζει πως για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που συνεισέφεραν στη δημιουργία της. Είμαι πολύ ικανοποιημένη που χθες βράδυ βρέθηκε μια λύση που στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια χρεοκοπία. Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η σωστή» είπε η Ανγκελα Μέρκελ. Αβεβαιότητα για το πότε θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδραση του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες».

Στο μεταξύ, εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Κύπρος έχει ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του επιτοκίου του από 4,5% στο 2,5%. «Ο Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο» δήλωσε ο Πεσκοφ. Σε διπλωματικό επίπεδο πάντως οξύτατη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ που έκανε λόγο για συνέχιση της κλοπής.

Βόμβα από το Eurogroup πανικοβάλλει την Ευρώπη

Μόνο μερικές ώρες χρειάστηκαν μετά τη συμφωνία για την Κύπρο για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των επικεφαλής της ευρωζώνης όσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν θα είναι το τελευταίο, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες (Λουξεμβούργο, Μάλτα) που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα. Δηλαδή, οι καταθέσεις των Ευρωπαίων αλλά και των υπόλοιπων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης θα ελέγχονται και θα «κουρεύονται» κατά το δοκούν, ανάλογα με τις ανάγκες των γερμανικών συμφερόντων!

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...