Πόλεμος για την αμύθητη περιουσία της Μπρουκ Αστορ

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος για την αμύθητη περιουσία της Μπρουκ Αστορ

Ενα τέλος ειρηνικό, όπως το επιθυμούσε, είχε η Μπρουκ Αστορ, η αρχόντισσα του Μανχάταν, όπως την αποκαλούσαν. Η σύζυγος του μεγιστάνα Βίνσεντ Αστορ, ιδρυτή του περιοδικού «Newsweek», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, πλήρης ημερών: ήταν 105 ετών.

Ομως, όπως όλα δείχνουν, ο γιος της και ο εγγονός της θα κονταροχτυπηθούν στα δικαστήρια για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από την 65 εκατομμυρίων δολαρίων περιουσία της και το φιλανθρωπικό της ίδρυμα, δίνοντας συνέχεια σ’ ένα οικογενειακό σκάνδαλο που ήρθε στο φως πριν από μερικά χρόνια: λέγεται ότι ο γιος πλαστογράφησε αλλαγές στη διαθήκη της.

Το σκάνδαλο, που συντάραξε την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης, ξέσπασε όταν ο εγγονός της Αστορ, Φίλιπ, δεν δίστασε να καταγγείλει τον πατέρα του επειδή άφηνε τη μητέρα του να ζει πεινασμένη και σε άθλιες συνθήκες σ' ένα εγκαταλειμμένο διαμέρισμα 12 δωματίων στη λεωφόρο Παρκ Αβενιου.

Η Μπρουκ Αστορ, όταν είχε στα χέρια της τον έλεγχο της ζωής της, ήθελε να περιβάλλεται από πολυτέλεια ακόμη και όταν επρόκειτο να επισκεφτεί τις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης για να μοιράσει χρήματα σε άστεγα παιδιά. Δεν έβγαινε ποτέ έξω χωρίς τα σινιέ ταγεράκια της και τις πέρλες της.

Ομως στα γηρατειά της και προσβεβλημένη από Αλτσχάιμερ, με εντολή του γιου της ζούσε απομονωμένη στο διαμέρισμά της, χωρίς υπηρέτες, φρέσκα λουλούδια και επισκέψεις φίλων. Ο Αντονι Μάρσαλ, ο 80χρονος τότε γιος της, σύμφωνα με τις κατηγορίες του γιου του, Φίλιπ Μάρσαλ, καταχράστηκε τα χρήματα της μητέρας του για να κάνει τη ζωή του. Τότε η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και τη φροντίδα της Αστορ ανέλαβε η Ανέτ Ντέλα Ρέντα, σύζυγος του γνωστού σχεδιαστή, η οποία αποκατέστησε την πολυτελή ζωή της Μπρουκ Αστορ και της εξασφάλισε το τέλος που επιθυμούσε.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ