Δέσμευση Γκιουλ για κοσμικό κράτος!

ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση Γκιουλ για κοσμικό κράτος!

Να διαφυλάξει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους αν εκλεγεί πρόεδρος δεσμεύθηκε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Σεζέρ, αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας να διατηρήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος συναντήθηκε με συνδικαλιστές κι επιχειρηματίες και τόνισε ξανά την προσήλωσή του στο Σύνταγμα. «Η προστασία της κοσμικότητας είναι μία από τις βασικές αρχές μου. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του ενδέκατου προέδρου της χώρας θα αρχίσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα. Παρά την άνετη νίκη του στις εκλογές, το κυβερνών κόμμα δεν έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο χωρίς συνεργασία, καθώς διαθέτει 341 έδρες, έναντι των 367 που θα χρειαζόταν για να εκλέξει τον Γκιουλ από την πρώτη ψηφοφορία. Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, καθώς και ότι θα μποϊκοτάρει τις δεξιώσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό, σε περίπτωση που ο Γκιουλ εκλεγεί.

Η υποψηφιότητα Γκιουλ είχε αποτελέσει την αιτία της σοβαρής συνταγματικής κρίσης που είχε ξεσπάσει την άνοιξη λόγω των ισλαμικών του καταβολών. Οι αντιδράσεις ανανεώθηκαν όταν ο Γκιουλ εμφανίστηκε στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Bilkent, όπου η κόρη του φορούσε τη μουσουλμανική μαντίλα, καθώς και όταν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της συζύγου του να τη φορά δημοσίως: «Η Τουρκία είναι μια χώρα που κυβερνάται από νόμους. Το Σύνταγμα εγγυάται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ντύνεται κανείς όπως του αρέσει» είπε. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θεωρείται ισλαμιστής, ενώ παράγοντες του κοσμικού καθεστώτος ανησυχούν για το πώς θα διαφυλαχθεί ο κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας με ισλαμιστές πρόεδρο και πρωθυπουργό.

Α.Χ.

Φωτ.: Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ με τη σύζυγό του.