Η ζωή στο σπίτι του μέλλοντος

ΚΟΣΜΟΣ
Σε λίγα χρόνια έμψυχα και άψυχα δημιουργήματα θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία

Η ζωή στο σπίτι του μέλλοντος

Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τη ρομποτική και τα «έξυπνα» συστήματα υποστηρίζουν ότι το 2015 θα γίνει η επανάσταση. Τα συστήματα αυτά θα βρουν τη θέση τους στα σπίτια, στα γραφεία, στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα εμπορικά κέντρα και θα αλλάξουν τη ζωή μας ριζικά, αφού θα ζούμε σ' ένα κόσμο στον οποίο τα αντικείμενα θα βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και μαζί μας.

Ολα θα συνδέονται με ένα εσωτερικό, ασύρματο δίκτυο, το οποίο θα ενώνει τις πιο ανόμοιες τεχνολογίες: υπολογιστές και σέρβερ, ανθρωπόμορφα και μη ρομπότ, αισθητήρες και μικροτσίπ σε ραδιοσυχνότητα, συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης. Ενας ολόκληρος ηλεκτρονικός κόσμος, που πολλές φορές θα είναι αόρατος, αλλά πανταχού παρών.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι ερευνητές της εταιρείας Aist έχουν δημιουργήσει ένα σαλόνι όπως ακριβώς θα είναι αυτό που θα έχουμε στο άμεσο μέλλον στα σπίτια μας. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένα καλώδιο, μόνο 400 μικρές, «έξυπνες» πλάκες, που βρίσκονται μέσα στο πάτωμα. Υπάρχει ακόμα σύστημα αναγνώρισης που ελέγχει ποιος μπαίνει και βγαίνει από το δωμάτιο και ένα σύστημα που ελέγχει τα φώτα.

Μία εταιρεία στη Σιγκαπούρη, γνωστή για την παραγωγή «έξυπνων» ρούχων, κατασκεύασε ένα μαξιλάρι που έχει ενσωματωμένο ένα κινητό με όλες του τις λειτουργίες, ενώ μία γερμανική εταιρεία έφτιαξε έναν καθρέφτη ο οποίος περιέχει οθόνη τηλεοράσεως και DVD, το οποίο μπορεί να συνδεθεί και με κονσόλες παιχνιδιών. Το μέλλον της ρομποτικής θα φέρει σίγουρα ανατροπές, αλλά και άνεση στην καθημερινότητά μας.Φωτ.: Οι ερευνητές της εταιρείας Aist έχουν δημιουργήσει ένα σαλόνι όπως ακριβώς θα είναι αυτό που θα έχουμε στο άμεσο μέλλον στα σπίτια μας.