Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Το οικόπεδο-φιλέτο που (τελικά) πωλείται όσο-όσο…

Το Ελληνικό μετά τη μη αξιοποίησή του από το κράτος περιμένει τον αγοραστή του προκειμένου να το αναμορφώσει και να αναδείξει την αξία του.

Οπως τα διαμάντια περιμένουν υπομονετικά στις λάσπες μέχρι να τα αναδείξει το χέρι του ανθρακωρύχου, έτσι και το πιο πολύτιμο οικόπεδο της Μεσογείου αναμένει τον εκλεκτό που θα του δώσει ζωή κάνοντάς το να λάμψει, αφού το ελληνικό Δημόσιο αποδείχτηκε ανάξιο. Τρεις φορές μεγαλύτερο από το Μονακό, δύο φορές από το Hyde Park του Λονδίνου και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη, το ακίνητο-φιλέτο του Ελληνικού στέκει παρατημένο περιμένοντας τον «μνηστήρα» που θα του χαρίσει κύρος επενδύοντας στην αξία του.

Μέχρι τότε όμως και την ώρα που διεθνείς κολοσσοί κονταροχτυπιούνται προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση του πιο προνομιούχου μεσογειακού οικοπέδου, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ρημάζουν, οι χώροι του παλαιού αεροδρομίου σαπίζουν κουβαλώντας στα «σπλάχνα» τους ιστορία πολλών χρόνων και το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά προσπαθεί να λειτουργήσει όπως μπορεί, ενώ κάτοικοι της γύρω περιοχής ξεδιαλέγουν χόρτα μέσα από την πρασινάδα που οργιάζει απ’ όση γη έμεινε ακάλυπτη από τσιμέντο. Στο οδοιπορικό της μέσα στο τεράστιας έκτασης οικόπεδο η «Espresso» απαθανατίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τι έρχονται να παραλάβουν οι ξένοι επενδυτές. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, ενώ τα στοιχεία που παραθέτονται παρακάτω γεννούν το εξής ερώτημα: Γιατί η ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε ποτέ να διαχειριστεί αυτό το τόσο πολύτιμο κομμάτι γης και για ποιο λόγο το ξεπουλάει όσο-όσο;

Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες του Ελληνικού μάχονται για να παραλάβουν «χρυσό» μεν, μέσα από τη «λάσπη» δε. Οι επιχειρήσεις Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση διεκδικούν την κυριότητα του οικοπέδου που σήμερα χρησιμοποιείται από τους πολίτες κυρίως ως χώρος αναψυχής. Καθημερινά οι περίοικοι των νοτίων προαστίων κάνουν τη βόλτα τους στον χώρο που μέχρι και το 2001 υποδεχόταν πτήσεις απ’ όλο τον κόσμο. Αλλοι ασχολούνται με τον αερομοντελισμό, άλλοι προπονούνται στη σκοποβολή, μερικοί διατηρούν τη φόρμα τους κάνοντας τζόκινγκ και άλλοι απλώς μαζεύουν χόρτα, αφού η βλάστηση είναι πυκνή.

Τα κτίρια του παλαιού αεροδρομίου στέκουν σαν φαντάσματα του παρελθόντος. Μόνο μερικές ταμπέλες έχουν μείνει να θυμίζουν πως εκεί έχουν εξυπηρετηθεί σχεδόν όλοι οι VΙΡ επιβάτες του διεθνούς jet set. Τα βανάκια της παλιάς Ολυμπιακής του Ωνάση σκουριάζουν ακίνητα πίσω από τα συρματοπλέγματα, ενώ μεγάλες μπλε πινακίδες δείχνουν την κατεύθυνση προς τα γήπεδα softball, handball και χόκεϊ, που δεσπόζουν μόνα κι έρημα. Κατά καιρούς στις εγκαταστάσεις του οικοπέδου, που μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει καθώς όλα δείχνουν σε ξένα χέρια, οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από συναυλίες και χορούς μέχρι καρναβαλικές γιορτές, όπως αυτή που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες ένεκα των Αποκριών.

Διαθέτει από μια μαρίνα μέχρι και… αρχαίους τάφους

Το ακίνητο του Ελληνικού καταλαμβάνει συνολική έκταση 6.200 στρεμμάτων και εκτείνεται σε ακτίνα 3,5 χιλιομέτρων κατά μήκος της αθηναϊκής ακτογραμμής, περιλαμβάνοντας μια μαρίνα 337 θέσεων σε πλήρη λειτουργία. Οποια από τις τέσσερις εταιρείες καταφέρει να κερδίσει στον διαγωνισμό, θα παραλάβει 491.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας, στην οποία περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν λειτουργούν, και οι λεηλατημένοι χώροι του πρώην αεροδρομίου. Επίσης περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός αμαξοστασίου που εξυπηρετεί το τραμ της Αθήνας κι ενός αμαξοστασίου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), καθώς και οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου, ο τυχερός «μνηστήρας» θα αποκτήσει με την αγορά του Ελληνικού κτίρια που χαρακτηρίζονται «διατηρητέα». Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, που είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Eero Saarinen, τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας και τους διαδρόμους του πρώην αεροδρομίου, καθώς και άλλα κτίρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Επιπρόσθετα, το ακίνητο-φιλέτο περιλαμβάνει μικρής έκτασης περιοχές με αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ένα νεκροταφείο της Γεωμετρικής Περιόδου που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αεροδρομίου, μια μικρή ομάδα τάφων που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του σταθμού μετρό της Αργυρούπολης και χαρακτηρισμένη Αρχαιολογική Ζώνη εντός της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, που περιλαμβάνει έναν αρχαίο ναό του 4ου-5ου αιώνα π.Χ. και αρχαία ερείπια πλησίον των εγκαταστάσεων του κανόε καγιάκ.

Ξεπούλημα κάτω από συνθήκες πίεσης

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το Ελληνικό θα πουληθεί κοψοχρονιά. Το Δημόσιο θα διαθέσει τελικά το 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και όχι το 70% που προβλέπονταν, ενώ θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί. Από την άλλη, η μεταφορά των υπηρεσιών που λειτουργούν μέσα στον τεράστιο χώρο του Ελληνικού μάλλον θα κοστίσει ιδιαίτερα ακριβά στο Δημόσιο, αφού θα πρέπει να γίνει άμεσα η μεταστέγασή τους σε άλλα κτίρια. Σοκαριστικά αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Χάρβαρντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε. Σπύρος Πολλάλης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha παραδέχτηκε πως η πώληση του Ελληνικού γίνεται κάτω από πίεση και οι κινήσεις που ακολουθούνται είναι σπασμωδικές: «Πουλώντας το 100% των μετοχών μας αποποιούμαστε τα οφέλη του μέλλοντος. Το έργο πρέπει να είναι αναπτυξιακό. Χρειάζονται κινήσεις συστηματικές και χωρίς πανικό. Οι συζητήσεις με τους επενδυτές θα πρέπει να γίνουν με το σκεπτικό ότι είμαστε ίσοι προς ίσους και στην ουσία έτσι είναι. Αυτοί έχουν τα χρήματα, αλλά εμείς έχουμε τη γη. Και χρήματα έχουν πολλοί, τη γη την έχει μόνο ένας» τόνισε ο κ. Πολλάλης και συνέχισε τις αποκαλύψεις: «Υποτίθεται πως το Δημόσιο θα έχει μερίσματα από τις επενδύσεις, πρέπει όμως να πούμε πως ιστορικά οι μεγάλες εταιρείες δεν δίνουν μερίσματα. Η πώληση υπό τις συνθήκες που γίνεται με θίγει ως Ελληνα φορολογούμενο, διότι θέλω μακροχρόνια ανάπτυξη. Ως πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε. κάνω ό,τι πρέπει. Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα φέρουν στη χώρα μας υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας για τους νέους μας και όχι θέσεις για φύλακες, κηπουρούς και σερβιτόρους». Οσον αφορά τη μελέτη του κ. Πολλάλη, όπως εξήγησε ο ίδιος, περιλαμβάνει σχέδια που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό: «Εμείς θέλουμε ξενοδοχεία, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 30.000 ατόμων, ερευνητικό κέντρο όπου θα μπορούν να εργάζονται θαυμάσιοι επιστήμονες. Δίνουμε έμφαση στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον. Η μελέτη μας περιλαμβάνει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και ένα πάρκο 2.000 στρεμμάτων. Βεβαίως οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν όπως θέλουν τον χώρο, αφού η χρήση της γης απαγορεύεται μόνο για βαριά βιομηχανία».

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ
{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...