Διορισμοί στο ΙΚΑ από το παράθυρο...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διορισμοί στο ΙΚΑ από το παράθυρο...

Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι για να κάνει διορισμούς στο Δημόσιο από το παράθυρο, ώστε να μην τον προλάβει η προεκλογική περίοδος και παγώσουν όλα. Κι αυτό επειδή εκτός από καλό, είναι και πληροφορημένο παλικάρι, γιατί έχει φροντίσει να μάθει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, για να προσλάβει 330 άτομα, δέκα μέρες πριν την προκήρυξή τους, και μάλιστα μ’ ένα απλό απολυτήριο δημοτικού.

Στην Ελλάδα του 2007 η εποχή του Μαυρογιαλούρου αναβιώνει και γνωρίζει μεγάλες δόξες, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η αναφερόμενη, φέρνει στο νου κωμικοτραγικές καταστάσεις από ελληνική ταινία.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του που φέρει ημερομηνία 6 Αυγούστου 2007, δηλαδή ακριβώς δέκα μέρες πριν ο πρωθυπουργός διακόψει τα μπάνια του για να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσει να διαλύσει τη Βουλή, το έκανε... το θαύμα του. Η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του διοικητή του ΙΚΑ Γιώργου Μέργου και αφορά την πρόσληψη 330 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για χρονικό διάστημα δύο ετών. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού, που την είδαν και τη διάβασαν, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, οι απολύτως έμπιστοι και μιλημένοι, ζητούνται πτυχιούχοι Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, αλλά και απόφοιτοι σχολών που έχουν σχέση με πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα. Γίνεται, όμως, για άλλες ειδικότητες δεκτό και απολυτήριο οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ, απολυτήριο λυκείου ή τεχνικού επαγγελματικού λυκείου, απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου ή -για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980- ακόμα και το απλό και ταπεινό απολυτήριο δημοτικού σχολείου. Μέχρι και απολυτήριο κατώτερης τεχνικής σχολής.

Με απλά λόγια: περάστε κόσμε, χαρίζονται θέσεις στο Δημόσιο και τρέξτε να προλάβετε γιατί έρχονται εκλογές. Κι όσοι πρόλαβαν και... τον Κύριον είδαν δεν δυσκολεύτηκαν να διοριστούν με μόνα δικαιολογητικά μια φωτοτυπία απολυτηρίου δημοτικού, μια υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ο διαγωνισμός αφορά την κάλυψη οργανικών και μη θέσεων σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και σε κατά τόπους νομαρχίες σε όλη την επικράτεια. Για παράδειγμα, στελεχώνονται υποκαταστήματα στον τομέα απονομής συντάξεων αλλά και στα ταμεία είσπραξης εσόδων, από τους Γαργαλιάνους μέχρι το Διδυμότειχο και από τη Σιάτιστα και τα Γρεβενά μέχρι την Κάρυστο και την Αιδηψό.
Πολλές είναι και οι προσλήψεις που αφορούν θέσεις για καθαρίστριες και οδηγούς. «Είναι μια τυπική σύμβαση έργου με μισθό που θα είναι στο κατώτατο όριο που έχει διαμορφωθεί από τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΣΕ για τη φετινή χρονιά» είπε στην «Espresso» ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. «Αυτές οι προσλήψεις είχαν τρέξει νωρίτερα προ της διαλύσεως της Βουλής και είναι ισχυρές. Είναι προεκλογικές και άρα ρουσφετολογικές».

Για απίστευτα ρουσφέτια έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, που πρόσθεσε ότι είναι μία ακόμα ξεκάθαρη περίπτωση Μαυρογιαλούρων που διορίζουν πριν από τις εκλογές βολεύοντας «ημετέρους» και κομματικούς φίλους εν κρυπτώ και από το παράθυρο.

«Παρακαλώ τηλεφωνήστε στον κύριο Γιακουμάτο για να τελειώνει το θέμα»

Ενδεικτκό της νοοτροπίας που επικρατεί στην ελληνική πολιτική πρακτική για τακτοποιήσεις και βόλεμα «ημετέρων», ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος, είναι «προσωπικό απόρρητο» ιδιόγραφο ραβασάκι από δήμαρχο προς υπουργό για πρόσληψη γιατρού στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Οπως αποκαλύπτει το χαρτί από μόνο του, ο δήμαρχος Φερρών Κωνσταντίνος Κανάρης απευθύνεται προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο γράφοντάς του: «Κύριε υπουργέ, θερμή παράκληση: το θέμα για το οποίο τηλεφωνήσατε στον κύριο Μέργο (διοικητή του ΙΚΑ) εξαρτάται από τον κύριο Γιακουμάτο. Παρακαλώ τηλεφωνήστε του για να τελειώνει το θέμα. Πρόσληψη οδοντιάτρου Κανάρη Τριαντάφυλλου».

Δεν ξέρουμε, βέβαια, εάν ο οδοντίατρος Τριαντάφυλλος Κανάρης (ο οποίος φέρει το ίδιο επώνυμο με τον δήμαρχο Φερρών και είναι μάλλον συγγενής του) τακτοποιήθηκε στο ΙΚΑ, εκείνο πάντως που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι η βιασύνη και το επιτακτικόν του ύφους με το οποίο ο δήμαρχος ζητεί το ρουσφέτι. Μπράβο σιγουριά, δήμαρχε!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ


Φωτ. 1: Ο διοικητής του ΙΚΑ Γιώργος Μέργος.

Φωτ. 2 και 3: Η ανακοίνωση του ΙΚΑ, που φέρει την υπογραφή του διοικητή του Ιδρύματος Γιώργου Μέργου, βάσει της οποίας εγκρίνεται η πρόσληψη 330 ατόμων με σύμβαση έργου για δύο χρόνια.

Φωτ. 4: Το απόρρητο ιδιόχειρο σημείωμα που απέστειλε ο δήμαρχος Φερρών Κωνσταντίνος Κανάρης προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο ζητώντας του να τηλεφωνήσει στον Γεράσιμο Γιακουμάτο προκειμένου να τελειώσει το θέμα της πρόσληψης του οδοντιάτρου Τριαντάφυλλου Κανάρη στο ΙΚΑ.