Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο και για το... μουστάκι

ΚΟΣΜΟΣ
Το δικαίωμα των αντρών να αφήνουν τρίχες προκαλεί

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο και για το... μουστάκι

Μετά τις «μάχες» για τη θρησκεία, τους γάμους των ομοφυλόφιλων, τις εκτρώσεις και την οπλοκατοχή οι Αμερικανοί «σηκώνουν τα μανίκια» για ακόμα ένα θέμα που αν και αφορά... τρίχες στην κυριολεξία, προκαλεί εντάσεις.

Πρόκειται για το μουστάκι και το δικαίωμα των αντρών να το αφήνουν. Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στην αρρενωπή εικόνα του άντρα -αν και τα τελευταία χρόνια θεωρείται αξεσουάρ των γκέι - και καταγγέλλουν διακρίσεις εις βάρος των μυστακοφόρων, κυρίως στο χώρο εργασίας. Οι αντίπαλοι πάλι λένε πως ένα καλοξυρισμένο πρόσωπο αποτελεί ένδειξη καθαριότητας, ενώ έχουν επίσης το ισχυρό επιχείρημα μιας δημοσκόπησης που έδειξε ότι οι μισές Αμερικανίδες θα αρνούνταν να φιλήσουν έναν άντρα με μουστάκι. Λένε ακόμα ότι οι μυστακοφόροι θυμίζουν χωριάτες ή πορνοστάρ της δεκαετίας του ’70.

Οι υπέρμαχοι του μουστακιού δεν πτοούνται πάντως από τις επικρίσεις. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσουν ένα ινστιτούτο για την προώθηση του μουστακιού, το οποίο αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Μεταξύ των πρώτων ενεργειών των μελών του είναι να παρέχουν νομική υποστήριξη σε όσους άντρες καταφύγουν σ’ αυτό καταγγέλλοντας ότι αδικήθηκαν στη δουλειά τους, μόνο και μόνο επειδή έχουν μουστάκι. Ο επικεφαλής του Ααρόν Πέρλουτ δηλώνει ότι στόχος του ινστιτούτου είναι να επαναφέρει το μουστάκι και να ανατρέψει απόψεις του τύπου ότι κάθε άντρας θα πρέπει να είναι φρεσκοξυρισμένος, όταν πάει σε συνέντευξη για μια δουλειά. «Στο κάτω-κάτω» σημειώνει «είναι πιο εύκολο να αφήσει κάποιος μουστάκι, παρά να κάνει ένα τατουάζ». Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως το μουστάκι «πέθανε» στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν χάθηκαν οι μυστακοφόροι από την τηλεόραση, οπότε τώρα ήρθε η ώρα για δυναμικό come back!

Γιάννης Δουνδουλάκης