Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε η τραυματισμένη αρκούδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε η τραυματισμένη αρκούδα

Υστερα από τριήμερη... νοσηλεία, το ενάμισι έτους αρκουδάκι που τραυματίστηκε σε τροχαίο στον Πολύμυλο Κοζάνης πήρε... εξιτήριο.

Το αρκουδάκι περιέθαλψε η οργάνωση «Καλλιστώ» και μεταφέρθηκε από τον «Αρκτούρο» στον κτηνιατρικό σταθμό περίθαλψης άγριων ζώων της οργάνωσης. Αφού διαπιστώθηκε ότι είναι υγιέστατο, το μεγαλόσωμο ζώο αφέθηκε ελεύθερο να επιστρέψει το φυσικό του περιβάλλον.
Μέλη των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων συντόνισαν την επιχείρηση επιστροφής του νεαρού ζώου σε κατάλληλο βιότοπο με τη σύμφωνη γνώμη, τη συνεργασία και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας.

Τρεις ημέρες κράτησε η «αιχμαλωσία» της αρσενικής αρκούδας που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, όταν βρέθηκε στο οδόστρωμα της Εγνατίας οδού. Το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την περίθαλψη του ζώου. Κάθε ενέργεια για το καλό της αρκουδίτσας ήταν καλά οργανωμένη. Ακόμα και η επιχείρηση για την απελευθέρωση του ζώου έγινε το Σάββατο παρουσία της ειδικευμένης κτηνιάτρου της «Καλλιστώς» Σουζάν Λίλερ. Η όλη επιχείρηση έγινε σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφάλειας για το ζώο.

Η αρκούδα δεν θα είναι πλέον... μόνη της. Για λόγους επιστημονικής έρευνας τοποθετήθηκε στην αρκούδα ειδικό κολάρο-πομπός προκειμένου να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις της για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του «Αρκτούρου», η αρκούδα είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο, όταν πέρασε το δρόμο από τον κόμβο της περιοχής που δεν είναι περιφραγμένος και στη συνέχεια παγιδεύτηκε μέσα στην περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας έχουν σημειωθεί εννέα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με θύματα αρκούδες. Η αρκούδα που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν η δεύτερη που είχε την τύχη απλώς να τραυματιστεί.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, ο «Αρκτούρος» και η «Καλλιστώ» ζητούν τη συνεργασία όλων των κρατικών αρχών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου με τις κατάλληλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες να προληφθούν ανάλογα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με άγρια ζώα.

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ