Στέλνουν σε ψυχιατρεία αντιπάλους του Πούτιν

ΚΟΣΜΟΣ

Στέλνουν σε ψυχιατρεία αντιπάλους του Πούτιν

Την επιστροφή της τακτικής εγκλεισμού των πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου προέδρου σε ψυχιατρεία, ως μέσο καταστολής, βιώνουν στη Ρωσία πολλοί από τους αντιπάλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στα πιο πρόσφατα θύματα ανήκει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που δέχθηκε επίθεση μέσα στο ίδιο του το διαμέρισμα από τον ψυχίατρο Ντιμίτρι Μούκιν, ο οποίος εισέβαλε με έναν αστυνομικό και δύο άντρες που φορούσαν λευκή ιατρική ποδιά, τους έδεσε και τους μετέφερε με ασθενοφόρο σε ψυχιατρείο, παρ’ όλο που ήταν διανοητικά υγιείς. Εκεί τους έκαναν ενέσεις χωρίς να έχουν σχετική εντολή, όπως προβλέπεται από το ρωσικό νόμο, και τους άφησαν έπειτα από δέκα μέρες, ύστερα από δικαστική εντολή. Ωστόσο ο άντρας, που υπέφερε από λευχαιμία, μερικούς μήνες μετά πέθανε.

Παρόμοια επίθεση είχε δεχθεί και η δημοσιογράφος Λαρίσα Αράπ, υποστηρίκτρια του Γκάρι Κασπάροφ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από κράτηση πέντε εβδομάδων. «Αυτή η σοβιετική τακτική που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους διανοητικά άρρωστους επιστρέφει στη σύγχρονη Ρωσία» είπε στους «Times» ο Βλαδιμίρ Μπουκόφκσι, που ζει στο Λονδίνο και έχει βρεθεί έγκλειστος δύο φορές.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθησαν δέκα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία της Αννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία είχε αποδοθεί στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου. Οι ύποπτοι φέρονται να είναι παρακρατικοί, που ενδέχεται να είχαν εμπλοκή και στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολ Κλέμπνικοφ, το 2004.

Α. Χ.