«Κάηκε» η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Κάηκε» η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων

Στον κάλαθο των αχρήστων κατέληξε η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα απέσυρε από την περασμένη Παρασκευή όλα τα τηλεοπτικά σποτ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόλαβε να προβάλει ούτε ένα διαφημιστικό μήνυμα.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς δεν ξέρουν πλέον με ποιο τρόπο να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους. Το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι το πού θα στραφεί η οργή του κόσμου. Θα επικρατήσει δηλαδή η οργή για τους εμπρηστές ή για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού;

Στις περίπου είκοσι μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή των εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει πλέον να καλλιεργήσει όσο γίνεται πιο έντονα το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια εθνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, αλλά η μάχη με τους εμπρηστές ήταν σε πολλές περιπτώσεις άνιση. Σκοπός είναι να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι δεχτήκαμε επίθεση (εξ ου και η δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα περί «ασύμμετρων απειλών») και ότι ο κόσμος θα πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από την ηγεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ στοχοθετεί στην αρνητική διαφήμιση, αφού επιθυμεί πλέον να περάσει το μήνυμα ότι «δεν θα πρέπει να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τους εμπρηστές». Τα όποια σποτάκια πάντως θα κάνουν την εμφάνισή τους μόλις σβήσουν και οι τελευταίες φωτιές. Οπως λένε χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη, «δεν χρειάζεται να προβληθεί κανένα διαφημιστικό σποτ. Οι εικόνες που προβάλλουν οι τηλεοράσεις με τη φωτιά να μαίνεται αρκούν για να καταρρακώσουν το κύρος της κυβέρνησης».

Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα φτάσουμε στις εκλογές χωρίς ουσιαστικά να έχουμε προεκλογική εκστρατεία. Δεν θα έχουμε αντιπαράθεση για την οικονομία, την ανεργία, τον τουρισμό ή την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας. Το μόνο θέμα συζήτησης θα είναι οι πυρκαγιές.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό πως όποιο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό επιχείρησε να επενδύσει σε κάποια θεομηνία (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, κ.λπ.) απέτυχε παταγωδώς. Γι’ αυτό άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής δεν απαντά στις σκληρές δηλώσεις που κάνει αυτές τις ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος μεταπήδησε και πάλι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκτελώντας χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου περιορίστηκε ως επί το πλείστον σε δηλώσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επούλωση των πληγών των πυροπαθών και όχι σε... εμπρηστικές δηλώσεις. Επίσης ο γραμματέας της Κοινοβολυευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απόστολος Σταύρου έστειλε οδηγία προς τους βουλευτές του κόμματος να αποφεύγουν τις κόντρες με την αντιπολίτευση. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας Κώστας Χατζηδάκης, την ώρα που ήταν καλεσμένος σε δελτίο ειδήσεων, έλαβε μήνυμα SMS στο κινητό του να αποχωρήσει από το πάνελ προκειμένου να μην αντιπαρατεθεί!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ